Koveron perinnetila

Koveron kruununmetsätorppa perustettiin vuonna 1859. Kruununmetsätorppa oli valtion mailla sijaitseva vuokratila. Vuokra maksettiin joko rukiina tai päivätyönä, taksvärkkinä. Seitsemisessä maanviljelyn ja karjanhoidon rinnalla tärkeä työllistäjä  oli metsänhakkuu ja -hoito.  Koveroon syntyi komea pihapiiri, johon kuuluvat päärakennuksen lisäksi muun muassa pakaritupa, navetta ja vanhat, kauniit aitat.

Tila itsenäistyi vuonna 1931 ja pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. Metsähallitus osti sen vuonna 1970. Nykyään Koveron perinnetila on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity vastaamaan omaa kukoistuskauttaan, eli  1900-luvun alkupuolen perinteisen hevosmaatalouden aikaa. Lisäksi Metsähallitus hoitaa Koverossa perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin taaten perinnebiotoopin säilymisen.

Kesäisin tilalla on paikalla isäntä tai emäntä kertomassa entisajan elämästä Pohjois-Pirkanmaan Seitsemisen metsäseudulla. Tilalla järjestetään työnäytöksiä ja muita tapahtumia, joihin kävijät voivat osallistua.

Koska Kovero on osa Seitsemisen kansallispuistoa, se on suojeltu rakennusperintökohde. Kansallispuistoalueella voi tutustua myös muihin luontopolkuihin ja luontokeskukseen. Kovero on samalla myös on yksi Seitsemisen reittien lähtöpisteistä ja siitä pääsee esimerkiksi kuuden kilometrin mittaiselle Torpparintaipaleelle.

Aukioloajat ja hinnat

Kesäkaudella 2024 avoinna:
6.6.-31.8. Torstaista sunnuntaihin klo 11 – 17

Pääsymaksut:
Koveron perinnetilaan tutustuminen on maksutonta.

Opastukset:
50 € / ryhmät /tunti. Ryhmän maksimikoko 25 henkilöä.
Tarjolla on monenlaisia teemaopastuksia eri ikäisille ryhmille. Tutustu tarjontaamme tällä sivustolla.

Huom! Opastukset tulee varata vähintään viikkoa ennen opastustapahtumaa verkkokaupasta.

Tapahtumat 2024

Vieraat ovat tervetulleita seuraamaan talon arkiaskareita sekä osallistumaan tapahtumiin ja työnäytöksiin.

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löydät täältä.Sijainti ja yhteystiedot

Koveron perinnetila sijaitsee Seitsemisen kansallispuistossa, Ikaalisten kaupungissa. Alue on noin 50 km Tampereesta luoteeseen.

Koveron perinnetila
Seitsemisen kansallispuisto
Seitsemisentie 948
39450 Sisättö

Tiedustelut
Puhelin 0206 39 5270 / Metsähallituksen asiakaspalvelu
Sähköposti sisasuomi(at)metsa.fi

Katso myös
Tietoa Koveron perinnetilasta Metsähallituksen sivuilla


Alueella nähtävää

Seitsemisen luontokeskus
Seitsemisen luontokeskus palvelee kansallispuiston kävijöitä ja muita Pohjois-Pirkanmaan saloseudun luonnosta kiinnostuneita. Luontokeskus sijaitsee kansallispuiston pohjoispäässä Ylöjärvellä ja sen toiminnasta vastaa Seita Elämyspalvelut. Luontokeskuksen tarjontaan ja aukioloaikoihin pääsee tutustumaan Seitan kotisivujen kautta.

Yhteystiedot
Seitsemisen luontokeskus
Seitsemisentie 110
34530 Länsi-Aure

Puhelin 040 6569 390
Sähköposti info(at)seitaelamys.fi

Seitsemisen kansallispuisto
Kansallispuistossa on hyvin merkittyjä reittejä päiväretkiä tai pitempiäkin vaelluksia varten. Sen maisemassa vaihtelevat suo- ja metsäalueet sekä harjut. Maasto on helppokulkuista ja siellä on myös kohteita, joissa voi liikkua pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.

Lisätietoa kansallispuistosta ja sen palveluista löytyy Metsähallituksen sivuilta.