Koveron perinnetila

Kovero perustettiin kruununmetsätorpaksi vuonna 1859 ja se esittelee 1900-luvun alkupuolen elämänmenoa Pohjois-Pirkanmaan Seitsemisen metsäseudulla. Metsähallitus hoitaa Koverossa perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin. Monet työt tehdään talkoovoimin. Koverossa on paikalla kesäaikaan isäntä tai emäntä kertomassa tilan elämästä.

Kruununmetsätorppa oli valtion mailla sijaitseva vuokratila. Vuokra maksettiin joko rukiina tai päivätyönä, taksvärkkinä. Maanviljelyn ja karjanhoidon rinnalla tärkeä työllistäjä Seitsemisessä oli metsänhakkuu ja -hoito. Koveroon syntyi komea pihapiiri, johon kuuluvat päärakennuksen lisäksi mm. pakaritupa, navetta ja vanhat, kauniit aitat. Tila itsenäistyi vuonna 1931 ja pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti.

Koveron kukoistuskautta olivat 1900-luvun alkuvuosikymmenet. Sotien jälkeinen maatalouden muutos ei näkynyt koverolaisten elämässä: rakennuksia ei sähköistetty eikä peltoja salaojitettu. Tilanpito alkoi hiljalleen hiipua ja Kovero siirtyi takaisin valtiolle, kun Metsähallitus osti sen vuonna 1970.

Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuistoa. Kovero on suojeltu rakennusperintökohde ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkoin vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli noin vuosia 1927–1941. Tilalla järjestetään työnäytöksiä ja muita tapahtumia, joihin kävijät voivat osallistua.

Koverosta lähtee 7 kilometrin mittainen Ikimetsäkierros. Seitsemisen kansallispuistossa voi tutustua myös muihin luontopolkuihin ja luontokeskukseen.

MHKovw

Kovero, Metsähallituksen perinnetila

Koveron tapahtumat

Tapahtumista saa lisätietoa Metsähallituksen Luontoon.fi-sivulta
Kaikki Koveron tapahtumat metsähallituksen luontoon -sivustolta


Aukioloajat ja hinnat

Aukioloajat vuonna 2023

9.-31.5. ti-pe klo 10-16
1.-30.6. ke-la 11-17
1.-31.7. ke-su 11-17
1.-26.8. ke-la 11-17

Tarkemmat aukioloajat ovat Koveron kotisivulla

Pääsymaksut

Koveron perinnetilaan tutustuminen on maksutonta.

Teemaopastukset ryhmille ovat maksullisia. Ryhmille ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa.

Kovero_1000


Sijainti ja yhteystiedot

Koveron perinnetila sijaitsee Seitsemisen kansallispuistossa, Ikaalisten kaupungissa, noin 50 km Tampereesta luoteeseen.

Koveron perinnetila
Seitsemisen kansallispuisto
Seitsemisentie 948
39450 Sisättö

Tiedustelut
Seitsemisen luontokeskus, puhelin 0206 39 5270
Sähköposti: seitseminen(at)metsa.fi

Internet
www.luontoon.fi/kovero


Muut tapahtumat ja nähtävyydet

Vieraat ovat tervetulleita seuraamaan talon arkiaskareita sekä osallistumaan tapahtumiin ja työnäytöksiin. Koveron tilan esittelyn voi tilata luontokeskuksesta ryhmille etukäteen, esittely on maksuton.

Tapahtumakalenterista löytyvät myös Seitsemisen luontokeskuksen tapahtumat ja näyttelyt.

Seitsemisen luontokeskus

Seitsemisen luontokeskus palvelee kansallispuiston kävijöitä ja muita Pohjois-Pirkanmaan saloseudun luonnosta kiinnostuneita. Luontokeskuksen elokuvavalikoimassa on useita filmejä Suomen maaseudusta ennen ja nyt. Elokuvat kertovat mm. isien työstä ja perinnemaisemien säilyttämisestä. Näyttelyt ja av-esitykset ovat maksuttomia. Luontokeskuksessa on kahvila.

Luontokeskus sijaitsee kansallispuiston pohjoispäässä Ylöjärvellä. Sen yhteystiedot ovat

Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure
puh. 0206 39 5270 ti−pe klo 10−14
sähköposti: seitseminen(at)metsa.fi.

Toiminnasta vastaa Metsähallitus.

Tarkemmat tiedot www.luontoon.fi > Asiakaspalvelu

Kovero luontopolkuineen kuuluu Seitsemisen kansallispuistoon, joka on yhteydessä suosittuun Pirkan Taival -retkeilyreitistöön.

Seitsemisen kansallispuisto

Maisemassa vaihtelevat suo- ja metsäalueet sekä harjut. Kansallispuistossa on hyvin merkittyjä reittejä päiväretkiä tai pitempiäkin vaelluksia varten. Kansallispuiston maasto on helppokulkuista ja siellä on myös kohteita, joissa voi liikkua pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.

Tällainen kohde on esimerkiksi Pitkäjärven vanha metsätyökämppä, joka valmistui vuonna 1940. Siellä majoittui hevostyömiehiä eli miehiä, joilla oli oma hevonen käytössään ja jotka kuljettivat tukkeja työmaalta kokoamispaikoille. Työmiehet nukkuivat suuressa kämppähuoneessa kerrossängyissä. Keittiö oli kämppäemännän valtakunta.

Lisätietoa kansallispuistosta ja sen palveluista www.luontoon.fi/seitseminen