Korteniemen perinnetila

Korteniemi on Metsähallituksen ylläpitämä entinen metsänvartijatila, jonka pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Useat pihapiirin rakennuksista ovat alkuperäisessä käytössä. Korteniemi kuuluukin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Korteniemessä voit tutustua 1910-luvun pientilan elämänmenoon. Vieraat voivat halutessaan osallistua talon töihin muun muassa talkoissa ja muissa tapahtumissa. Historia tulee Korteniemessä tutuksi omin käsin kokeilemalla ja tekemällä, sillä perinnetilan työt tehdään perinteisin työvälinein ja menetelmin. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Työn päälle saunotaan savusaunassa järven rannalla.

Kesäisin Korteniemessä käyskentelevät suomalaisten alkuperäisrotujen kotieläimet: hevoset, lehmät ja lampaat sekä kanat ja kukko. Pelloilla ja kasvimaalla puolestaan viljellään vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita. Perinnetilan tarkoituksena onkin kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.

Korteniemen nähtävyyksiä ovat pihapiirin lisäksi kansallispuiston luontopolut. Korteniemestä lähtee kolme rengasreittiä: 1,5 km mittainen Ahonnokan luontopolku, 3 km:n Punatulkun polku sekä 5 km pituinen Pohjantikan kierros. Korteniemestä voi myös patikoida Hämeen Ilvesreittiä Hämeen luontokeskukselle, 12 km pituisen matkan.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
7.5.–31.5.2024 ti-pe klo 9–15
1.6.–31.8.2024 to-su klo 11–17
1.9.–29.9.2024 pe-su klo 11–17

Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.

Pääsymaksut:
Korteniemen perinnetilaan tutustuminen on maksutonta

Opastukset:
Opastukset tilauksesta 50 €/ryhmä

Tapahtumat 2024

8.6. Leivontapäivä
6.7. Hiilipiirustuspäivä, järjestäjinä Sirkku Anttila ja Pekka Koivukunnas
24.7. Lasten perinnepäivä klo 11-17
Lasten perinnepäivän aikana perheet voivat osallistua non-stop työpajoihin. Tarjolla on muun muassa nikkarinverstas, huovutusta, pyykinpesua, pellavankäsittelyä, perunaeläinten tekemistä sekä pihasuunnistus. Tilalla on maatiaiseläimiä ja päivän ajan tuvassa toimii lounaskahvila. Tilalta lähtee myös 1,3 kilometrin pituinen luontopolku aarnimetsään.

Tapahtumaan ja kaikkiin työpajoihin on vapaa pääsy! Tervetuloa!

14.9. Kulttuuriympäristöpäivä eli rukiin puinti


Sijainti ja yhteystiedot

Korteniemen perinnetila sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa, Tammelan kunnassa. Alue on valtatie 2:n (Helsinki–Pori) varrella, noin 95 km päässä Helsingistä ja 22 km päässä Forssasta.

Korteniemen perinnetila
Liesjärven kansallispuisto
Korteniementie 270
31350 LIESJÄRVI

Tiedustelut
Metsähallituksen asiakaspalvelu
Puhelin 0206 39 5270
Sähköposti sisasuomi(at)metsa.fi

Katso myös
Korteniemen tiedot Metsähallituksen sivuilla


Palvelut

Heinäkuussa 2024 lauantaisin on mahdollista nauttia Letkun kyläyhdistyksen järjestämän kesäkahvilan antimista aukioloaikojen puitteissa.

Eri toimijoilla ja tahoilla on mahdollista järjestää meillä tapahtumia, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Alueella nähtävää

Liesjärven kansallispuisto

Korteniemi luontopolkuineen kuuluu Liesjärven kansallispuistoon Hämeen järviylängöllä. Liesjärven kansallispuiston maisemia hallitsevat komea Kyynäränharju ja neljä toisiinsa liittyvää järveä. Lähellä sijaitsee myös Torronsuon kansallispuisto näkötorneineen.

Liesjärven kansallispuistossa on loistavat retkeilymahdollisuudet vanhoissa, suojelluissa metsissä. Kansallispuiston alueelle on järjestetty tulenteko- ja telttailupaikkoja retkeilijöiden käyttöön.

Lisätietoa kansallispuistoista ja niiden palveluista:
www.luontoon.fi/liesjarvi
www.luontoon.fi/torronsuo