Sakkola-Museo

Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla sijaitseva Sakkola-Museo on avattu kesällä 2000. Se esittelee Karjalan kannaksella sijainneen Sakkolan kunnan kulttuurihistoriaa. Museon toiminnasta vastaa Sakkola-Säätiö.

Sakkola-Museon esineistö on saatu lahjoituksena. Suurin osa esineistä on tuotu Sakkolasta evakkomatkojen aikana. Museossa on pysyvä perusnäyttely sekä vuosittain vaihtuva teemanäyttely. Museosta voi myös ostaa Sakkola-aiheista kirjallisuutta sekä muistoesineitä itselle tai tuliaisiksi.

Aukioloajat ja hinnat

Museoon pääsee tutustumaan sopimuksesta.


Tapahtumat 2022

Näyttelynä Kädentaitoa Sakkolasta.

Ks. Kuokkalan museoraitin tapahtumat

Sakkola-Museo Kuokkalan museoraitilla


Sijainti ja yhteystiedot

Sakkola-Museo sijaitsee Lempäälässä Kuokkalan museoraitilla, Kuokkalankosken lähimaastossa, noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta.

Sakkola-Museo, Kuokkalantie 12, Lempäälä.
Postiosoite: PL 15, 37501 Lempäälä.

Lisätietoja: Antti Hynnä, puh. 040 849 0048,
Päivi Nuora-Matikka, puh. 040 568 8123

Internet: Sakkola-Museo


Museon sisätiloja

Eteiset

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kuuluisilla hahmoilla on esikuvansa: Rokka ja Suven Tassu olivat kaksi sakkolalaista maanvijelijää, Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna. Pylkäs oli kotoisin Sakkolan Haparaisten kylästä ja Ruuna Sakkolan Pannusaaren kylästä. Ulkoeteisessä on materiaalia heistä.

Välieteisessä on esitelty porsaskaupan tekoa, josta Sakkola on kuuluisa. Lisäksi esillä on useita matkaa taittaneita laukkuja.

Sisemmästä eteisestä löytyy kartta Karjalan kannakselta ja muun muassa sakkolalaisen maratoonarin Veikko Karvosen juoksukengät.

1. huone (vastapäivään)

Vitriineissä on museon arvokkaampia pikkuesineitä: lasi- ja keramiikka-astioita, mitaleita ja hopealusikoita. Valoseinämässä on vuosittain vaihtuva teemanäyttely.

Lasivitriineissä on esillä käsin kudottuja tekstiilejä arkeen ja juhlaan: verhoja, lakanoita, paitoja, pitsejä, kirkkosilkkejä, pöytäliinoja, pyyhkeitä sekä jopa käsin kirjaillut alushousut.

Nurkassa on sakkolalainen lottapuku ja sotilaan asu ja niiden vierellä komeilee Sakkolan emakko rotuporsaineen. Esillä on lisäksi lotta-aiheista materiaalia.

Sotilaan ja lotan puvut


Seinällä on Yrjö Raaskan käsin jäljentämä kartta Sakkolasta ja siihen on merkitty jokainen kylä taloineen. Kartan alapuolella on vihreä varustekaappi, jossa Kapteeni Yrjö Raaska piti omaisuuttaan koko sodan ajan rintamalohkolta toiselle. Kartan vieressä on 1.3.1940 päivätty peitepiirros suomalaisten puhelinlinjoista Keljan lohkolla Suvannon pohjoisrannalla.

Kolmannessa lasivitriinissä on sotamuistoja: muun muassa Suven Tassun pakki, passi ja puukko, kannettava kenttäpuhelin, kompassi sekä ruostunut rynnäkkökiväärin patruunalipas.

Seinäkello seinällä on evakuoitu sakkolalaisesta talosta ja seurannut suomalaissotilaita koko sodan ajan korsusta toiseen. Sodan jälkeen se palautui ehjänä oikeille omistajilleen.

Tihvinän jumalanäidin ikonin on maalannut ja lahjoittanut Aune Koppanen.

Keljan patsaan pienoismallit on valmistanut Eero Pilviniemi.

Keljan taistelun muistopatsaan pienoismalli


2. huone (seuraava vastapäivään)

Keskellä huonetta on Sakkolan kirkon pienoismalli, jonka on tehnyt Manne Kuisma vuonna 2000. Kirkko oli luterilainen ja se oli rakennettu 1700-luvulla. Se paloi vasta jatkosodan alussa venäläisten perääntyessä. Esillä on myös valokuvia kirkosta ja kellotornista sekä Sakkolan kirkon alttaritaulun jäljennös.

Huoneeseen on kerätty myös urheilukiertopalkintoja. Näyttävin niistä on hopeoitu sarvi, joka on hiihtokilpailun kiertopalkinto. Kirjahyllyissä on paljon Sakkolaan ja Karjalan kannakseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjahyllyssä on lisäksi lukuisia sotaveteraanimatrikkeleita ja evakkokertomuksia.

Sakkolan kirkon pienoismalli ja taustalla kirkon alttaritaulu


Keittiö

Keittiössä on sakkolalaisia arjen käyttöesineitä tavallisista kodeista: silitysrautoja, perunakappa, sokerirasia, juustomuotti, pärekoreja, separaattoreita ja kahvimylly.

Keittiön uuninurkkaus