Taivassalon museo

Saksalaissyntyinen aatelismies Anders Garp sai Wiialan kylän maat haltuunsa 1370-luvulla. Näin sai alkunsa Viiasten kartano, joka oli Garp-Karpelainen-Carpelan -suvulla vuoteen 1796. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1779−1784 kartanon silloisen omistajan Gustaf Malmin ja hänen Carpelan-sukuisen vaimonsa aikana. Wittfooth-suvulle tila siirtyi vuoden 1796 jälkeen. Wittfooth-suvun hallussa tila oli vuoteen 1960, jolloin jo purkutuomion saanut tila saatiin rahoitusjärjestelyjen jälkeen ostettua Taivassalo-Seuralle. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1970 museotoiminta pääsi alkamaan.

Alakerran 8 huonetta kalustuksineen ja esineistöineen muodostavat kokonaisuuden, joka pyrkii kuvaamaan vanhaa kartanokulttuuria, jossa on myös asuttu 1960-luvulle asti.

TaivassaloViiainen450x283

Viiaisten kartano


Taivassalon historiassa merenkulku ja kalastus on esittänyt tärkeää osaa. Kalastusta harjoittivat lähes kaikki talolliset siinä määrin, että peltojen hoito laiminlyötiin tai jätettiin naisväen huoleksi. Yläkerran merenkulkuhuoneessa voi tarkemmin tutustua mm. merikapteeni F. S. Gustafssonin lahjoittamaan jäämistöön. Kalastusvälineitä on esillä verkonkudonnasta aina suolattujen kalojen säilytysastioihin, eli nelikoihin. Puuastioiden valmistus on aina liittynyt Vakka-Suomeen, kuten nimikin kertoo. Astioita ei tehty vain omiksi tarpeiksi, vaan niitä on viety ulkomaillekin, varsinkin Ruotsiin. Erilaisiin puuastioihin voi tutustua esillä olevan pysyväisnäyttelyn avulla. Yläkerrasta löytyy runsaasti muihinkin ammatteihin liittyvää esineistöä ja kouluihin liittyvää tietoutta kiertokouluajoista alkaen.

Taivassalo3_450x337


Museoalueen muut rakennukset

Kontti- eli varvasmylly

Löytyy museon piha-alueelta. Tuulimyllyn ikää ei tarkkaan tiedetä. Vanhin seinästä löytyvä vuosiluku on 1815. Mylly on tuotu nykyiselle paikalle vuonna 1972 Kustavista.

Halli

Vuonna 2000 valmistunut rakennus sijaitsee lähes samalla paikalla, missä kartanon aikana oli luhtirivi kammioineen, vaunu- ja puuvaja ja kartanoväen käymälä. Hallin esineistö koostuu suurelta osaltaan maatalouskoneista ja -laitteista.

Alkuperäisellä paikalla oleva ulkorakennus on rakennettu vuoden 1905 jälkeen samalla paikalla aikaisemmin olleen ja tuolloin palaneen kanalarakennuksen tilalle. Rakennukseen sijoittuvat entisöidyt muonamiehen ja vaatturin huoneet. Nykyinen kahvio ja vaihtuvien kesänäyttelyiden pitopaikka oli siis aikoinaan väentupa, työväen yhdessäolotila ja asukkaiden leivintupa. Ulkorakennuksen vajaosassa esillä on ajokaluja ja valjaita aina kirkkorekiin ja ajelurattaisiin joita käytettiin 1920- ja 1930-luvun kulkuvälineinä. Toisessa vajahuoneessa esillä on entisajan maanviljelyesineitä. Tilaa hallitsee sen keskelle sijoitettu hevoskierto, vanrinki. Väentuvassa sijaitseva kahvio avoinna kesän ajan.

Paja

Museolle lahjoitettujen pajaesineistön vuoksi alueelle rakennettiin vuonna 2007 paja. Paja on edelleen käytössä kotiseutupäivän työnäytöspaikkana.

Taivassalo450x337

Väentupa


Aukioloajat ja hinnat

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 1.6.– 31.8.  klo 12-16, maanantaisin suljettu. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Väentuvan kahvio on avoinna museon aukioloaikoina klo 12-16.

Pääsymaksut

Aikuiset 4 €
Lapset alle 7-v. ilmaiseksi
Ryhmät (väh. 10 henk.) ja nuoret 7−17-v. 3 €/henkilö

Taivassalo-Seuran jäsenillä vapaa pääsy museoon.

Näyttelyt

Museon väentuvassa pääsee ihastelemaan
kesäkuussa Harri Veistisen akvarelleja,
heinäkuussa Päivi Hannulan akvarelleja
ja elokuussa Mika Aulion öljyväritöitä.

Tapahtumat 2022


Tarkista museon kotisivuilta.

Taivassalo3


Sijainti ja yhteystiedot

Taivassalon kotiseutumuseo, Viiaisten kartano sijaitsee Viiaisten kylässä Hakkenpääntien varrella 3 km Taivassalon keskustasta. Museo on Taivassalo-Seura ry:n omistama ja ylläpitämä.

Käyntiosoite:
Taivassalon kotiseutumuseo, Viiaisten kartano
Hakkenpääntie 290
23310 Taivassalo

Postiosoite:
Taivassalo-Seura ry
Saarnipolku 3
23310 Taivassalo

Tiedustelut puhelimitse
Anssi Suinila museonhoitaja/opas 050 3636 461 tai Eira Rouvali 0400 275 760.

Internet
Taivassalo-Seura
Taivassalon museo
Löydät meidät myös Facebookista