Virtain Perinnekylän museot

Virtain Perinnekylä on maatalous ja metsätyöperinnettä esittelevä museokokonaisuus, johon kuuluvat Rajalahden talomuseo ja Halin metsäkämppämuseo sekä useita paikallishistoriallisesti arvokkaita rakennuksia kuten Hollitalli, pitäjänmakasiini ja tuulimylly.

Alueella sijaisee myös Marttisen entinen kirkkoherran pappila vuodelta 1892. Virtain Perinnekylän kesään tuovat lisäksi tapahtumat perinteiset Juhannusmarkkinat ja muita.

Perinnekylän alueella on kahvila-ravintola, jäätelökioski, Virtain taideyhdistyksen Taidetalo, leikkipaikka, vierasvenelaituri ja luontopolku, Herraskosken kanava ja I maailmansodan aikainen kenttälinnoitusalue. Nuorisokeskus Marttinen tarjoavat ateria-, majoitus- ja ohjelmapalveluita. Marttisen Vanha Pappila (1892) toimii myös suosittuna kokous- ja juhlatalona.

Museokohteet

Rajalahden talomuseon esineistö kertoo kotiseutumuseon tapaan virtolaisen maalaistalon elämästä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Talo on valmistunut v. 1843. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta, mm. karhunkaataja Martti Kituselle (1747–1833) kuulunut tuvan pöytä ja osia vieläkin toimivista kangaspuista. Pihapiirissä on neljä aittaa, joista vanhimmat ovat 1700-luvun puolivälistä ja nuorimmat 1820-luvulta.

Halin Metsäkämppä
on alun perin sijainnut Orivedellä Rutajärven rannalla J. W. Enqvist -yhtiön kämppänä 1948–1967. Yhdyskuntaan kuuluvat 25 miehen kämppä ja emännän puoli (keittiö+huone) sekä teräväpää eli pomon asunto, sauna ja talli. Metsäkämppämuseossa voi tutustua metsätyömiesten arkeen ja työhön aikana, jolloin koneet kuten moottorisahat alkoivat jo muuttaa työn luonnetta.

Herraskosken kanavamuseo on Liikenneviraston ylläpitämä museo, joka esittelee Hämeen kanavia ja erityisesti Herraskosken kanavan historiaa.

Sotaveteraanimuseo on Virtain veteraanijärjestöjen kokoama pysyvä näyttely, joka esittelee Suomen 1900-luvun sotahistoriaa erityisesti virtolaisesta näkökulmasta. Virtain Sotavateraanit ry huolehtii myös I maailmansodan aikaisesta kenttälinnoitusalueesta.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna

Virtain Perinnekylän museot ovat avoinna tulevana kesänä juhannusaatosta 23.6.2023 joka päivä klo 11-18 aina 13.8.2023 saakka.

Pääsymaksut

Vapaa pääsy.
Opastetut kierrokset ryhmille alk. 85 € / tunti.

Tapahtumat

Perinteiset juhannusmarkkinat juhannusaattona 23.6.2023 klo 10-14 ja perjantaina 30.6.2023 Muksufestarien perjantaitapahtuma klo 10-16.

Näiden lisäksi vaihtuvia tapahtumia: talkoita, näyttelyitä, konsertteja.

VPrajalahti

Rajalahden talomuseo

VPlukko

Makasiinin vanhat lukot

VPaitat

Vanhat aitat

VPrajalahtitupa

Rajalahden talomuseon tupa


Sijainti ja yhteystiedot

Virtain Perinnekylä sijaitsee Järvi-Suomen tien (tie 23) varrella noin 4 km Virtain keskustasta Porin suuntaan.

Virtain Perinnekylän museot
Herrasentie 16,
34800 Virrat

Tiedustelut
Puhelin +358 (0)3 485 1900
perinnekyla(at)marttinen.fi
www.marttinen.fi/fi/perinnekyla


Kahvila

Perinnekylän alueella on kioski/kahvila, Mikontalon tuparavintola sekä Marttisen kahvio ja tilausravintola.

Muuta nähtävää

Rajalahden talomuseon vieraskamarissa esillä oleva pieniklahvinen kaappipiironki edustaa talonpoikaista biedermeieria 1800-luvun ensimmäiseltä puoliskolta. Kyyhkynsinisen senkin peiliovissa on erikoiset maisema- ja henkilömaalaukset, jotka on tehnyt historiallisella Suur-Ruoveden alueella toiminut virtolaissyntyinen käsityöläismaalari Jeremias Kingelin (1788-1863) 1840- tai 50-luvulla.