Suomen maatalousmuseo Sarka

Suomen maatalousmuseo Sarka on  valtakunnallinen maatalouden vastuumuseo, joka avasi ovensa yleisölle kesällä 2005.  Museo toimii nykyisin kolmessa erillisessä rakennuksessa, joista löytyvät näyttelyt kertovat kattavasti maatalouden historiasta noin 3000 vuoden takaa aivan nykypäivään asti. Sarka onkin suomalaisen ruuan ja sen tuottamisen jäljillä esihistoriasta tulevaisuuteen.

Museo on auki ympäri vuoden ja näyttelytoiminnan lisäksi Sarka järjestää erilaisia tapahtumia, kuten markkinoita, yleisöluentoja ja työpajoja. Sarassa palvelevat myös lounasravintola-kahvila sekä museomyymälä Muurikki. Lisäksi toimivia ja tunnelmallisia tiloja on vuokrattavana tilaisuuksien järjestämiseen.

Meiltä löytyy mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Kesäisin museon piha-aluetta asuttavat kotkottavat ja määkivät eläinystävät ja käytössä ovat myös radat polkutraktoreilla ja keppihevosilla viilettämiseen. Museon piha-aluetta puolestaan rajaavat eri puolilta Suomea siirretyt heinäladot ja riihi. Pääsylipun hinnalla pääsee tutustumaan pysyviin, sekä vaihtuviin näyttelyihimme. Sarka on museo, joka välittää perinnettä ja tietoa, antaa elämyksiä ja avaa näköaloja tulevaisuuteen!

Perusnäyttelyt

Maatalouden aika
Perusnäyttely Maatalouden aika kertoo koko suomalaisen maatalouden 3000-vuotisesta historiasta. Se on kertomus alati muuttuvasta ja ympäristöään muuttavasta ruuantuotannosta. Näyttelyssä selviävät niin kaskiviljelyn salat, kuin tuulimyllyn toimintakin. Siellä voi tavata tarkastuskarjakon tai istahtaa nykyaikaisen leikkuupuimurin hyttiin.

Ennen koneita
Ennen koneita -näyttely esittelee perinteisen maatalouden töitä ja työvälineitä ajalta, jolloin maataloustyöt tehtiin omin käsin ja apuna toimivat vetojuhdat, hevoset ja härät. Entisestä Viikin maatalousmuseosta Sarkaan siirretty runsas esineistö kertoo talonpoikaistalouden viljelystä, karjanhoidosta, ruokataloudesta ja käsitöistä. Näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.

Maatalouden aika- ja Ennen koneita -näyttelyihin pääsee tutustumaan myös Digimuseot.fi-palvelussa.

On se kone!
Uusi pysyvä näyttely On se kone! avautuu lauantaina 8.6.2024. Tämä Saran uusin näyttely kertoo suomalaisen maatalouden koneistumisesta 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään. Näyttelyssä tutustutaan koneistumiseen  työkone-esimerkkien, multimedioiden ja videoiden kautta. Lisäksi traktorilla ajamista pääsee kokeilemaan simulaattorin kautta. HUOM! Konenäyttelyhalli on suljettu rakennusvaiheen ajaksi. 

Vaihtuvat näyttelyt

Taikinan taju
Tässä lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa näyttelyssä seurataan taikinan matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotokseksi. Toiminnallinen näyttely korostaa aistien merkitystä ruoanlaitossa, tässä tapauksessa nimenomaan leipomisessa. Leivonta on sekä tärkeä arjen taito että hauskaa ajanvietettä ja siitä voivat nauttia kaikenikäiset. Näyttelystä löytyy myös reseptejä ja vinkkejä erilaisille leipojille.
Löydät näyttelyn Ruokakulma -näyttelytilasta 1.2.-29.9.2024.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Huhti−kesäkuussa joka päivä klo 10−17
Heinäkuussa joka päivä klo 10−18
Elo-syyskuussa joka päivä klo 10−17
Loka−maaliskuussa tiistaista sunnuntaihin klo 10−17

Poikkeuksellisesti suljettuna:
Pääsiäisenä 29.3.-1.4.2024
Vapun päivänä 1.5.2024
Juhannuksena 21.-23.6.2024
Itsenäisyyspäivänä 6.12.2024
Joulun aikaan 23.-26.12.2024

Pääsymaksut:
Aikuiset 12 €
Lapset (0−15 vuotta) ilmaiseksi
Eläkeläiset ja opiskelijat 8 €
Museon vuosikortti 35 €*
Ryhmäliput (väh. 10 hlö ryhmä) 8 €

Ilmainen sisäänpääsy:
Sotaveteraanit
Ryhmänjohtaja ja linja-autonkuljettaja ryhmän mukana
Koululaisryhmät
Sarkasunnuntaisin museon näyttelyihin on vapaa pääsy

*Sarka-museon vuosikortti on henkilökohtainen. Se on voimassa yhden kalenterivuoden kerrallaan ja se oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn museon näyttelyihin sekä 10 % alennukseen museon omista tuotteista ja julkaisuista. Kortin saa hankittua museon infopisteestä.

Meillä käy myös Museokortti.


Opastukset aukioloaikoina:
– 65 €/tunti/opas + sisäänpääsymaksut
– 85 €/1,5 tuntia/opas + sisäänpääsymaksut

Opastukset aukioloaikojen ulkopuolella:
– 80 €/tunti/opas + sisäänpääsymaksut
– 100 €/1,5 tuntia/opas + sisäänpääsymaksut

Tapahtumat 2024

8.6. On se kone! -näyttelyn avajaishulinat
Museon uusin pysyvä näyttely On se kone! avautuu yleisölle lauantaina 8.6.2024. Avautumisen kunniaksi museolla vietetään lauantaina avajaishulinoita, jolloin museomyymälässä on tarjouksia ja museokorttilaisilla on mahdollisuus tutustua ensimmäisten joukossa uuteen näyttelyyn opastetusti.

Ravintolassa on tarjolla maittava lounas klo 11-15. Aikuisten lounashinta on 15 €.

Museomyymälä Muurikin avajaishulina tarjouksia:
Museomyymälä Muurikissa on avajaisviikonloppuna 8.–9.6. -15% tarjous maatalouskoneteemaisista tuotteista. Saatavilla monipuolisesti erilaisia tuotteita On se kone! -näyttelyn oheistuotteista mukeihin, julisteisiin, lippalakkeihin ja pannunalusiin.

Yleisöopastukset uuteen näyttelyyn museokortilla
Museokortin omaavilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ensimmäisten joukossa. Näyttelyyn järjestetään yleisöopastukset klo 13 ja klo 15. Opastuksille pääsee näyttämällä museokorttinsa museon infossa. Mukaan otetaan maksimissaan 20 henkilöä / opastus.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan uuteen näyttelyyn!

10.7. Paalit maaliin -maalaustempaus yhteistyössä Loimaan kaupungin ja MTK Loimaan kanssa
17.7. Lasten puuhapäivä
7.9. Köyrimarkkinat

Tarkemmat tiedot tapahtumista ja näyttelyistä löydät museon Tapahtumakalenterista

Sijainti ja yhteystiedot

Sarka sijaitsee Loimaalla Turku−Tampere valtatien (valtatie 9) varressa noin 5 kilometriä Loimaan keskustasta Turun suuntaan, eli noin 60 km päässä Turusta.

Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 LOIMAA

Tiedustelut
Puhelin 02 7637 700
Sähköposti info(at)sarka.fi

Katso myös
www.sarka.fi
Facebook
@sarkamuseo


Palvelut

Lounasravintola ja kahvila

Tervetuloa maukkaalle lounaalle!
Museon ravintolassa on tarjolla lounas maanantaista perjantaihin klo 11-14.
Lounasruokailun hinta on 10,90 €/hlö, 12-15-vuotiaat 7,90 €/hlö, 5–11-vuotiaat 5,90 €/hlö ja alle 5-vuotiaat ilmaiseksi.

Maukkaan maalaisruoan lisäksi kahvio palvelee museon aukioloaikojen puitteissa. Iltatilaisuuksiin tai suuremmille ryhmille on myös saatavilla tilauksesta monipuolinen noutopöytä tai tarjoilut  toiveiden mukaan. Tiedustele myös kokouspaketteja!

Ravintolan ja kahvion tiedustelut sekä tilaukset:
(02) 7637 7020
tiina.saarinen2(at)gmail.com

Postiosoite
Lounas- ja pitoravintola Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 LOIMAA


Kokoustilat ja museomyymälä Muurikki

Kokoustilat
Maatalousmuseolla on vuokrattavissa viihtyisiä tiloja kokouksiin, seminaareihin sekä erilaisiin yksityistilaisuuksiin aina häistä syntymäpäiviin ja hautajaisiin. Pienemmät tilaisuudet järjestyvät hyvin Pirtissä, Riihessä tai Aitassa, isommat museon ravintolasalissa ja aulassa. Näistä seminaaritila Riihessä on tilaa noin 50–100 hengelle ja neuvottelutila Pirtissä 14 hengelle. Tutustu tilavuokratarjontaamme täältä.

Museomyymälä Muurikki
Myymälämme laajasta valikoimasta löydät itsellesi ja ystävillesi maatalousteemaan sopivia laadukkaita tuotteita kuten koruja, tekstiilejä, sauna- ja kylpytuotteita, leluja ja muita lahjatavaroita. Lisäksi myymälässä on maatalousaiheista kirjallisuutta paikallishistoriikeista tutkimuskirjallisuuteen. Valikoimassa panostetaan paikallisuuteen, ekologisuuteen sekä käsityöläisten- ja pienyrittäjien tukemiseen. Museomyymälä palvelee museon aukioloaikoina.

Tiedustelut:
(02) 763 7700
info(at)sarka.fi