Lepaan Puutarhamuseo

Lepaan Puutarhamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kartanomaisemassa Vanajaveden tuntumassa, noin 17 kilometriä Hämeenlinnasta luoteeseen. Puutarhaliitto ja Lepaan puutarhaoppilaitos perustivat museon 1975, ja nykyisin aluetta hallinnoi Hämeen ammattikorkeakoulu.

Museon näyttely on viini- ja puutarhatilan vintillä. Arkisto, laaja kirjasto sekä varasto- ja työtilat ovat oppilaitosalueella 1820-luvulla rakennetussa Lepaan kartanon makasiinissa.

Puutarhamuseo tallentaa ja esittelee ammattimaiseen puutarhatuotantoon, viheralaan, puutarhaharrastukseen ja alan kotimaiseen koulutukseen liittyvää aineistoa.

Museon perusnäyttely esittelee puutarha-alan keskeisiä sektoreita sekä  oppilaitoksen satavuotista historiaa.

Lepaan virran rannalla sijaitseva puisto ja laaja kivikkopuutarha ovat suosittuja kävelykohteita. Vanhinta  osaa edustavat  hautausmaa keskiaikaisine kivisakasteineen sekä kahdeksan suojeltua rakennusta. Lepaan viintila tarjoaa ryhmille opastettuja historia- ja puutarhakierroksia, viinien maistatusta sekä kokouspalveluita. Museon välittömässä läheisyydessä on yhdeksänreikäinen golfkenttä.

Aukioloajat ja hinnat

Lepaan viinitila on avoinna joka päivä klo 9–19.

www.hami.fi/viinitila

Lepaa1_1000

Lepaa2_1000

Museon näyttelytilat sijaitsevat koulutilan vanhan navetan, nykyisen viini- ja puutarhatilan vintillä


Sijainti ja yhteystiedot

Lepaan Puutarhamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kartanomaisemassa Vanajaveden tuntumassa, noin 17 kilometriä Hämeenlinnasta luoteeseen.

Käyntiosoite
Lepaan Puutarhamuseo
Viinitilantie 12, Lepaa

Postiosoite
Hämeen ammattikorkeakoulu
Lepaantie 129, 14610 Lepaa

Tiedustelut ja tilaukset
Lepaan matkailupalvelut
Puhelin (03) 646 5283, (03) 646 5291
Sähköposti lepaa-matkailu(at)hamk.fi

Arkistoja, esineistöä ja asiantuntijapalveluita koskevat tiedustelut
Puutarhamuseo:puutarhamuseo(at)hamk.fi

Internet
Lepaan ohjelmapalvelut


Puutarhamuseon esineistöä

Puutarhamuseo tallentaa ja esittelee ammattimaiseen puutarhatuotantoon, harrastuspohjaiseen puutarhanhoitoon ja alan suomalaiseen koulutukseen liittyvää aineistoa. Museota perustettaessa sen pohjaesineistö koostui oppilaitoksessa käytössä olleista työvälineistä. Niitä täydensivät lisäksi oppilaitoksen valokuvakokoelmat, puutarhasuunnitelmat, opetusvälineet ja asiakirjat.

Kiintoisana esimerkkinä vanhimmista talteen otetuista esineistä on kuparisäiliöinen Holder-kasvinsuojeluruisku, jonka valtionpomologi B.W. Heikel hankki perustamisvaiheessa olevaan Lepaan puutarhaopistoon 1910. Viime vuosina esinekokoelmat ovat karttuneet muun muassa viheralueiden rakentamiseen ja hoitoon liittyvillä koneilla ja työkaluilla.

PMAllenOxford

Brittiläisvalmisteinen Allen Oxford -niittokone oli käytössä viheralueilla Jyväskylässä 1940−1980-luvuilla.


Kahvila

Kahvila, puutarhatuote- ja viinimyymälä sekä golfkentän vastaanotto sijaitsevat museon päärakennuksessa.