Lepaan Puutarhamuseo

Lepaan Puutarhamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kartanomaisemassa Vanajaveden tuntumassa, noin 17 kilometriä Hämeenlinnasta luoteeseen. Puutarhaliitto ja Lepaan puutarhaoppilaitos perustivat museon 1975. Nykyisin museota ylläpitää Suomen Puutarhaperinne ry.

Puutarhamuseo tallentaa ja esittelee ammattimaiseen puutarhatuotantoon, viheralaan, puutarhaharrastukseen ja alan kotimaiseen koulutukseen liittyvää aineistoa.

Museon näyttelytilat sijaitsevat Lepaan viinitilan vintillä. Perusnäyttely esittelee puutarha-alan keskeisiä sektoreita sekä  Lepaan puutarhaoppilaitoksen yli satavuotista historiaa. Valokuvanäyttelyssä pääsee syventymään Aino Sibeliuksen puutarhan tarinaan.

Museovierailun yhteydessä voit tehdä paljon muutakin:
Lepaan virran rannalla sijaitseva puisto ja laaja kivikkopuutarha ovat suosittuja kävelykohteita. Vanhinta  osaa edustavat  hautausmaa keskiaikaisine kivisakasteineen sekä kahdeksan suojeltua rakennusta. Lepaan viintila tarjoaa ryhmille opastettuja historia- ja puutarhakierroksia, viinien maistatusta sekä kokouspalveluita. Lisäksi museon välittömässä läheisyydessä on yhdeksänreikäinen golfkenttä.

Tervetuloa tutustumaan puutarha- ja viheralan kiehtovaan kulttuuriperintöön!

Covid-19: Vieraile museossa vain oireettomana.

Aukioloajat ja hinnat

Lepaan Puutarhamuseo on avoinna 30.10.2022 saakka joka päivä klo 9-19.
Päivittyvät aukioloajat löytyvät täältä: Lepaan viinitila

Ilmainen sisäänpääsy.

Näyttelyt sijaitsevat Lepaan viinitilan 2. kerroksessa.
Näyttelytilaan on kulku hissillä.

Lepaan viini- ja puutarhatila Facebookissa  https://www.facebook.com/lepaanviinitila

Museon käsikirjasto ja arkisto ovat tutkijoiden, opiskelijoiden ja alan historian harrastajien käytettävissä, ja niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi opinnäytetöissä ja historiikeissa. Ota yhteyttä ja sovi vierailustasi: puutarhamuseo@gmail.com. Arkiston käytössä voi olla lisärajoituksia Puutarhamuseon kokoelmien järjestelyjen ajan 2020-2021.

Lepaa1_1000

Lepaa2_1000

Museon näyttelytilat sijaitsevat koulutilan vanhan navetan, nykyisen viini- ja puutarhatilan vintillä


Sijainti ja yhteystiedot

Lepaan Puutarhamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kartanomaisemassa Vanajaveden tuntumassa, noin 17 kilometriä Hämeenlinnasta luoteeseen.

Käyntiosoite:
Lepaan Puutarhamuseo
Lepaan viinitila, 2. krs
Viinitilantie 12, Lepaa

Postiosoite:
Lepaan Puutarhamuseo
Hämeen ammattikorkeakoulu
Lepaantie 129
14610 LEPAA

Suomen Puutarhaperinne ry

Nähtävää ja koettavaa Lepaalla:
Lepaan viinitila
Lepaan Kartano 

Museon käsikirjastoa, arkistoa, esineistöä ja asiantuntijapalveluita koskevat tiedustelut: puutarhamuseo@gmail.com


Puutarhamuseon esineistöä

Puutarhamuseo tallentaa ja esittelee ammattimaiseen puutarhatuotantoon, harrastuspohjaiseen puutarhanhoitoon ja alan suomalaiseen koulutukseen liittyvää aineistoa. Museota perustettaessa sen pohjaesineistö koostui oppilaitoksessa käytössä olleista työvälineistä. Niitä täydensivät lisäksi oppilaitoksen valokuvakokoelmat, puutarhasuunnitelmat, opetusvälineet ja asiakirjat.

Kiintoisana esimerkkinä vanhimmista talteen otetuista esineistä on kuparisäiliöinen Holder-kasvinsuojeluruisku, jonka valtionpomologi B.W. Heikel hankki perustamisvaiheessa olevaan Lepaan puutarhaopistoon 1910. Viime vuosina esinekokoelmat ovat karttuneet muun muassa viheralueiden rakentamiseen ja hoitoon liittyvillä koneilla ja työkaluilla.

PMAllenOxford

Brittiläisvalmisteinen Allen Oxford -niittokone oli käytössä viheralueilla Jyväskylässä 1940−1980-luvuilla.


Kahvila

Kahvila, puutarhatuote- ja viinimyymälä sekä golfkentän vastaanotto sijaitsevat samassa rakennuksessa.