Emil Cedercreutzin museo

Emil Cedercreutzin museo perustuu köyliöläissyntyisen kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Museo sijaitsee Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla, Satakunnan sydämessä. Museossa on esillä kolme laajaa perusnäyttelykokonaisuutta: Maahengen temppeli, taiteilijakoti Harjula sekä taidemuseo. Näyttelyt välittävät tarinaa Satakunnan eurooppalaisena pidetyn kuvanveistäjän, Emil Cedercreutzin, elämästä ja tuotannosta.

Emil Cedercreutz oli monipuolinen taiteilija, kuvanveistäjä, siluetisti, kansatieteellisen kokoelman kerääjä ja kirjailija. Hän uudisti Suomen kuvanveistotaidetta. Työnteon ja arkielämän kuvaaminen ja veistosten jättäminen luonnosmaisiksi hetken tuokiokuviksi olivat uutta. Veistokset olivat usein arkisia maatyökuvauksia. Hevoset olivat hänen rakkain aiheensa.

Näyttelypinta-ala rakennuksissa on yli 3300 neliömetriä.

Cedercreutz sai ajatuksen perustaa museon maatyön arvostuksen kohottamiseksi jo 1904, mutta toteutti suunnitelmansa vasta 1916. Museon tuli olla ”maanviljelyksen virren alkusoitto, ylistyslaulu maan, auringon ja ihmisen yhteistyölle”. Vähitellen kuudessa eri vaiheessa vuosina 1916-1942, museo laajeni esittelemään satakuntalaista kulttuuria.

Vuonna 1949 syntyi ajatus korvata Maahengen temppeli uudella museorakennuksella kokoelmien säilymisen turvaamiseksi. Rakennus toteutettiin kolmessa eri vaiheessa vuosina 1971, 1977 ja 1996. Viimeinen osa tehtiin ensimmäisenä museona maassamme osin EU-rahoituksella.

Aukioloajat ja hinnat

Aukioloajat

Emil Cedercreutzin museo on avoinna

talvikaudella 1.9.-31.5.
ti, ke, su klo 12-16
to klo 12-18
ma, pe, la suljettu

kesäkaudella 1.6.-31.8.
ti-pe, su klo 11-18
la klo 11-16
ma suljettu

Juhlapyhinä suljettu. Katso poikkeukset aukioloajoissa nettisivuiltamme.

Cedercreutz_4_1000

 


Pääsymaksut

Pääsymaksu 5 €
Pääsymaksu vain vaihtuviin näyttelyihin 3 €
Pääsymaksu torstaisin klo 16-18 välisenä aikana 1 €
Vuosilippu 20 €

Meillä käy myös museokortti
Alle 18-vuotiaat sekä sotaveteraanit: ilmainen sisäänpääsy

Ryhmät:

Ryhmäopastukset on varattava etukäteen vähintään viikkoa aikaisemmin museon asiakaspalvelusta puh. 044 432 5345 tai 044 432 5346.
Museossa järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia kuten perinteeksi muodostuneet runoillat kesäisin ja jouluisin.

Tarkemmat tiedot tapahtumista voi tarkistaa museon nettisivuilta www.harjavalta.fi/palvelut/museo tai Facebook-sivuiltamme osoitteessa www.facebook.com/emilcedercreutzinmuseo.

Vaihtuvat näyttelyt

JAPONISM TODAY 5.5.–8.9.2019
Sunnuntaina 5.5.2019 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kesäkauden näyttely Japonism Today. Näyttelykokonaisuus esittelee yleisölle kaksi japanilaista nykytaiteilijaa, jotka ovat Tamio Hoshika ja Fujiko Abe, suomalaisen nykytaiteilijan Tatsuo Hoshikan sekä kolme japanilaista tieteen tutkijaa Keiichi Miyazaki, Kokichi Sugihara ja Akiyoshi Kitaoka. Näyttely tuo yleisön nähtäville kansainvälisen kokonaisuuden japanilaista nykytaidetta, jossa ainutlaatuisella tavalla kohtaavat taiteen ja tieteen ilmaisutavat. Näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin tänä vuonna 100 vuotta täyttäviä diplomaattisuhteita. Näyttelyn on kuratoinut Tamio Hoshika.

Sijainti ja yhteystiedot

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 Harjavalta

Tiedustelut
Puhelin 044 432 5345
Sähköposti cedercreutzin.museo@harjavalta.fi

Internet
www.harjavalta.fi/palvelut/museo
www.facebook.com/emilcedercreutzinmuseo


Kahvila ja museokauppa

Ryhmille kahvi- ja ruokailumahdollisuus tilauksesta.

Kesäisin museokahvio ja museon sisäpihalle avautuva kahvilaterassi tarjoavat rauhallisen levähdyspaikan. Museokahvio on avoinna museon aukioloaikoina.

Taidemuseo

Taidemuseo perustettiin 1956 Emil Cedercreutzille kuuluneista taideteoksista. Peruskokoelmina ovat Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotanto, siluettituotanto ja hänen kokoamansa taidekokoelma. Sittemmin kokoelmia on kartutettu ostoin ja lahjoituksin. Museo kerää jatkuvasti Satakuntalaisen taiteen kokoelmaa.

CEtaide

Näkymä taidemuseosta

CEEmilCedercreutz

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutz (1879-1949),
taustalla Työn jälkeen -veistos (1904)


Taiteilijakoti Harjula