Emil Cedercreutzin museo

Emil Cedercreutzin museo perustuu köyliöläissyntyisen kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Emil Cedercreutz oli monipuolinen taiteilija, kuvanveistäjä, siluetisti, kansatieteellisen kokoelman kerääjä ja kirjailija. Häntä pidettiin Satakunnan eurooppalaisena. Työnteon ja arkielämän kuvaaminen sekä hänen tapansa jättää veistokset luonnosmaisiksi, hetken tuokiokuviksi, olivat uutta. Monipuolisella työllään hän uudisti Suomen kuvanveistotaidetta. Veistokset olivat usein arkisia maatyökuvauksia ja etenkin hevoset olivat hänelle rakas aihe.

Cedercreutz sai ajatuksen perustaa museon maatyön arvostuksen kohottamiseksi jo 1904, mutta toteutti suunnitelmansa vasta 1916. Museon tuli olla ”maanviljelyksen virren alkusoitto, ylistyslaulu maan, auringon ja ihmisen yhteistyölle”. Vähitellen kuudessa eri työvaiheessa museo laajeni vuosien 1916−1942 välillä esittelemään satakuntalaista kulttuuria.

Museo sijaitsee Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla, Satakunnan sydämessä. Museossa on esillä kolme laajaa perusnäyttelykokonaisuutta: Maahengen temppeli, taiteilijakoti Harjula sekä taidemuseo. Näyttelypinta-ala rakennuksissa on yli 3300 neliömetriä. Näyttelyt kertovat tarinaa Satakunnan eurooppalaisena pidetyn kuvanveistäjän, Emil Cedercreutzin, elämästä ja tuotannosta.

Perusnäyttelyt

Taiteilijakoti Harjula
Harjula toimi Emil Cedercreutzin taiteilijakotina. Taiteilija sisusti tilat kotimaasta, sekä ulkomailta hankkimallaan esineistöllä, taiteella, kauniilla väreillä ja erilaisilla tyyleillä. Puurakenteinen Harjula rakennettiin Kokemäenjoen rannalle 1914. Rakennus on Cedercreutzin itsesuunnittelema ja sen rakentamisessa hyödynnettiin vanhoista maalaisrakennuksista purettuja osia. Rakennusta voidaan pitää kokonaistaideteoksena. Harjulaan pääsee tutustumaan oppaan johdolla.

Maahengen temppeli
Tämä museon osa koostuu kansatieteellisestä esinekokoelmasta, joka syntyi Emil Cedercreutzin tekemän keräystyön tuloksena. Hänen toiveenaan ja tavoitteenaan oli, että kansanmies kohtaisi museossa esi-isiensä elämän ja aherruksen. Maahengen temppeli oli seitsemäs Suomessa maaseudulle perustettu museo. Maaseudun töiden esittelyn lisäksi laajaan kokoelmaan kuuluu merkittävä, noin 70 ryijyä käsittävä tekstiilikokoelma.

Vuonna 1949 alkuperäisen Maahengen temppelin rapistumisen myötä tehtiin päätös korvata rakennus uudella museorakennuksella kokoelmien säilymisen turvaamiseksi. Rakennus toteutettiin kolmessa eri vaiheessa vuosina 1971, 1977 ja 1996. Viimeinen osa tehtiin ensimmäisenä museona maassamme osin EU-rahoituksella. Alkuperäinen maahengen temppeli on edelleen paikallaan ja kokoelmat ovat siirtyneet samaa nimeä kantavaan rakennukseen, jossa suurin osa näyttelytoiminnasta on.

Työn jälkeen
Veistosnäyttely esittelee kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin laajaa ja monipuolista veistostuotantoa taiteilijan alkuperäisessä ateljee- ja veistossalirakennuksessa.

Emil Cedercreutzin siluettitaidetta
Näyttely esittelee Emil Cedercreutzin maineikasta siluettitaidetta ja -tuotantoa luoden samalla katsauksen tähän ainutlaatuiseen taidemuotoon. Museon kokoelmissa on tallella noin 2000 Cedercreutzin leikkaamaa siluettia. Taiteilija oli aihevalinnoissaan ja siluettien teknisessä toteuttamisessa varsin omaperäinen mestari.

Veistospuisto
Museon alueella sijaitseva veistospuisto on ulkoilmanäyttely, joka sisältää lukuisia pronssiin valettuja Emil Cedercreutzin veistoksia. Veistospuiston tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa.

Emil Cedercreutzin taidekokoelma
Maalaus- ja veistotaiteesta koostuva Cedercreutzin itsensä keräämä taidekokoelma on nähtävillä museon taidehallissa.

Vaihtuvat näyttelyt

Tutustu vaihtuviin näyttelyihin museon kotisivuilla.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Talvikaudella 1.9.-31.5.2024
Ti, ke, su  klo 12-16
Torstaisin klo 12-18
Ma, pe ja la museo on suljettu.

Kesäkaudella 1.6. – 31.8.2024
Ti-pe ja sunnuntaisin klo 11-18
Lauantaisin klo 11-16
Maanantaisin museo on suljettu.

Poikkeuksellisesti suljettuna:
Museo on suljettu juhlapyhinä.

Ajankohtaiset aukioloajat ja niiden muutokset voit tarkistaa museon nettisivuilta.

Pääsymaksut:
Koko museo 7 €
Pääsymaksu vain vaihtuviin näyttelyihin 5 €
Pääsymaksu torstaisin klo 16–18 välisenä aikana 3 €
Museon vuosilippu 20 €

Virka- ja aukioloaikojen ulkopuolella peritään lisäksi ovenavausmaksu 30 € ja valvontamaksu 30 € / alkava 4 tuntia.

Ilmainen sisäänpääsy:
Sotaveteraanit
Alle 18-vuotiaat

Meillä käy myös Museokortti sekä kulttuuriin ja liikuntaan tarkoitettu Tyky+seteli ja ePassi.
Opastukset ja ryhmävaraukset:
Museon kaikkiin perusnäyttelyihin on saatavissa opastus ennakkoon varaamalla. Koko museon perusopastuksen kesto on noin puolitoista tuntia.
            
Opastusta voidaan yhdessä muokata ryhmän tarpeiden ja aikataulun mukaan  koskemaan esimerkiksi vain osaa näyttelyistä tai olemaan kestoltaan lyhyempi. 
                      
Ryhmäopastukset pyydetään varaamaan vähintään viikkoa aikaisemmin museon asiakaspalvelusta.

Tapahtumat 2024

Museossa järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia kuten perinteeksi muodostuneet runoillat kesäisin ja jouluisin.

Tutustu tapahtumiimme museon kotisivuilla. 


Sijainti ja yhteystiedot

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 Harjavalta

Tiedustelut
Puhelin 044 432 5345
Sähköposti cedercreutzin.museo(at)harjavalta.fi

Katso myös
www.harjavalta.fi
Facebook
@emilcedercreutzinmuseo