Emil Cedercreutzin museo

Emil Cedercreutzin museo perustuu köyliöläissyntyisen kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Museo sijaitsee Harjavallassa Kokemäenjoen rannalla, Satakunnan sydämessä. Museossa on esillä kolme laajaa perusnäyttelykokonaisuutta: Maahengen temppeli, taiteilijakoti Harjula sekä taidemuseo. Näyttelyt välittävät tarinaa Satakunnan eurooppalaisena pidetyn kuvanveistäjän, Emil Cedercreutzin, elämästä ja tuotannosta.

Emil Cedercreutz oli monipuolinen taiteilija, kuvanveistäjä, siluetisti, kansatieteellisen kokoelman kerääjä ja kirjailija. Hän uudisti Suomen kuvanveistotaidetta. Työnteon ja arkielämän kuvaaminen ja veistosten jättäminen luonnosmaisiksi hetken tuokiokuviksi olivat uutta. Veistokset olivat usein arkisia maatyökuvauksia. Hevoset olivat hänen rakkain aiheensa.

Näyttelypinta-ala rakennuksissa on yli 3300 neliömetriä.

Cedercreutz sai ajatuksen perustaa museon maatyön arvostuksen kohottamiseksi jo 1904, mutta toteutti suunnitelmansa vasta 1916. Museon tuli olla ”maanviljelyksen virren alkusoitto, ylistyslaulu maan, auringon ja ihmisen yhteistyölle”. Vähitellen kuudessa eri vaiheessa vuosina 1916−1942 museo laajeni esittelemään satakuntalaista kulttuuria.

Vuonna 1949 syntyi ajatus korvata Maahengen temppeli uudella museorakennuksella kokoelmien säilymisen turvaamiseksi. Rakennus toteutettiin kolmessa eri vaiheessa vuosina 1971, 1977 ja 1996. Viimeinen osa tehtiin ensimmäisenä museona maassamme osin EU-rahoituksella.

Aukioloajat ja hinnat

Aukioloajat

Emil Cedercreutzin museo on avoinna talvikaudella
1.9.2020–31.5.2021 ti, ke ja su kello 12–16 ja to kello 12–18.

Taiteilijakoti Harjula ja museon kahvio ovat poikkeuksellisesti suljettuja yleisöltä toistaiseksi.

Pääsymaksut

Pääsymaksu 5 €
Pääsymaksu vain vaihtuviin näyttelyihin 3 €
Pääsymaksu torstaisin klo 16–18 välisenä aikana 1 €
Vuosilippu 20 €

Meillä käy myös museokortti
Alle 18-vuotiaat sekä sotaveteraanit: ilmainen sisäänpääsy

Ryhmät:

Huom! Ryhmäopastuksia ei järjestetä toistaiseksi.

Ryhmäopastukset on varattava etukäteen vähintään viikkoa aikaisemmin museon asiakaspalvelusta puh. 044 432 5345 tai 044 432 5346.
Museossa järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia kuten perinteeksi muodostuneet runoillat kesäisin ja jouluisin.

Tarkemmat tiedot tapahtumista voi tarkistaa museon nettisivuilta www.harjavalta.fi/palvelut/museo tai Facebook-sivuiltamme osoitteessa www.facebook.com/emilcedercreutzinmuseo.

pieni harmaa kirkko metsässä

Cedercreutz_4_1000

Näyttelyt

Empatia – Taidetta Satasairaalan kokoelmasta -näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Marjo Heino ja se on tuotettu yhteistyössä Satasairaalan kanssa. Näyttely on avoinna yleisölle museon Satakunta- ja Emil-saleissa 24.1.2021 saakka.

Rakas Martta – Elämäni nukke -näyttely esittelee yleisölle Martta-nukkien asiantuntijan ja keräilijän Teija Ruuhikorpi-Mäen laajaa nukkekokoelmaa ja suomalaisen Martta-nuken ainutlaatuista historiaa. Näyttely on avoinna yleisölle museon Ilmari-salissa 24.1.2021 asti.


Sijainti ja yhteystiedot

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 Harjavalta

Tiedustelut
Puhelin 044 432 5345
Sähköposti cedercreutzin.museo(at)harjavalta.fi

Internet
www.harjavalta.fi/palvelut/museo
www.facebook.com/emilcedercreutzinmuseo


Kahvila ja museokauppa

HUOM! Museon kahvio on poikkeuksellisesti suljettu yleisöltä kesän 2020 ajan.
Ryhmille kahvi- ja ruokailumahdollisuus tilauksesta.
Kesäisin museokahvio ja museon sisäpihalle avautuva kahvilaterassi tarjoavat rauhallisen levähdyspaikan. Museokahvio on avoinna museon aukioloaikoina.

Taidemuseo

Taidemuseo perustettiin 1956 Emil Cedercreutzille kuuluneista taideteoksista. Peruskokoelmina ovat Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotanto, siluettituotanto ja hänen kokoamansa taidekokoelma. Sittemmin kokoelmia on kartutettu ostoin ja lahjoituksin. Museo kerää jatkuvasti Satakuntalaisen taiteen kokoelmaa.

CEtaide

Näkymä taidemuseosta

CEEmilCedercreutz

Kuvanveistäjä Emil Cedercreutz (1879−1949).
Taustalla Työn jälkeen -veistos (1904)


Taiteilijakoti Harjula