Talonpoikaismuseo Katvala

Talonpoikaismuseo Katvala on viihtyisä ulkomuseoalue, joka sijaitsee Nivalan keskustan tuntumassa. Katvalassa voi tutustua paikalliseen historiaan, elinkeinoihin ja asuinoloihin eri aikoina. Kotiseutumuseona Katvala on erikoistunut maatalouteen, karjatalouteen sekä tervanpolttoon sekä hautajaisperinteeseen. Museon pysyvää näyttelyä täydentävät vuosittain vaihtuvat teemanäyttelyt.

Katvalan kesän suosituimpiin tapahtumiin lukeutuu Perinnepäivä, jonka perinteisiä työtapoja esittelevät työnäytökset keräävät vuosittain katsojia sankoin joukoin. Katvalassa on jo lähes viisikymmentä vuotta toiminut myös Nivalan kesäteatteri. Kesän ehdoton kohokohta on Kotieläinpiha, jonka aikana kävijöitä ilahduttavat perinteisesti vasikat, vuohet, lampaat, possut, kanat sekä ankat. Tällöin vieraat pääsevät myös herkuttelemaan navettakahvila Lystikissä, jota ylläpidetään Katvalassa paikallisten yhdistysten voimin.

Päärakennus, joka on rakennettu 1800-luvun lopulla, esittelee rakennuksen alakerrassa ja pääpihapiirin alueella perinteistä, paikallista talonpoikaistaloa ja sen asukkaiden elämää 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Maataloustyövälinehallissa on esillä paikallisen maatalouden työvälineitä 1800-luvulta aina koneellistumiseen saakka. Alueelle on myös rakennettu vanhojen piirustusten mukainen tervahytti. Tervahytin idean  keksi vuonna 1863 nivalalainen torppari Otto Korkiakoski.

Katvalan Väentuvassa, ulkorakennuksissa sekä päärakennuksen yläkerrassa voi tutustua erilaisiin teemanäyttelyihin, jotka kertovat paikallisesta elämänmenosta kivikaudelta lähtien. Osa näyttelyistä on pysyviä, mutta Katvalassa on myös vuosittain vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
25.6.–31.7.2024
ti–su klo 12–16

Kotieläinpihan avoinna:
5.–21.7.2024
Museoalue auki joka päivä klo 10–18

Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä esimerkiksi ryhmämatkan varauksista!

Pääsymaksut:
Museoon on vapaa pääsy!


Sijainti ja yhteystiedot

Katvalan talonpoikaismuseo
Hyttitie 1 A
85500 Nivala

Tiedustelut
info@nivalaseura.fi
0413116927

Katso myös
Museon tietoja Nivala-Seuran sivuilla