Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo

Nurmossa, Etelä-Pohjanmaan sydämessä, sijaitsee monen traktorifanin ja masinistin unelmapaikka eli Traktorimuseo. Museon tiloina on vanha nuorisoseuratalo, joka kunnostettiin vuonna 1978. Lisäksi traktorivanhuksia varten rakennettiin vuosina 2001–2003 uutta hallitilaa 1000 neliömetriä.

Museo on Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma, yhteensä noin 150 traktoria. Museossa on nähtävillä yli 80 kunnostettua, kiiltävää ja käyntikuntoista traktoria. Yhtenä erikoisuutena museossa on amerikkalainen Wallis Junior vuodelta 1916, joka tosin ainoana museon traktoreista onkin sukulaismiehen omistama.

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseon virallisia avajaisia vietettiin syksyllä 2004. Ensimmäisen vuoden aikana vierailijoita kävi yli 2000 henkilöä.

Innokkaita alan harrastajia saapuu linja-autoittain ympäri Suomen. Museossa vierailu tuo monelle mieleen nostalgiset vanhat ajat ja muistot omista tai mummolan työkoneista. Kaukaisimmat vieraat ovat olleet USA:sta ja Ranskasta asti.

Museo on mielenkiintoinen vierailukohde myös koululaisille ja ovatpa jopa perhepäivähoitajatkin lapsineen tehneet kesäretken museolle.

Aukioloajat ja hinnat

Traktorimuseo on avoinna yleisölle sopimuksen mukaan. Vierailijat voivat varata joko omatoimisen tutustumisen museoon tai opastetun, tarinoiden täyteisen ja seikkaperäisen selostuksen omistajalta. Halutessaan ryhmät voivat varata myös kahvitarjoilun.

Koska osa museon tiloista on lämmittämätöntä tilaa, on suositeltavinta tutustua museoon lämpimänä vuodenaikana. Muuna ajankohtana ota huomioon lämmin vaatetus.

Pääsymaksut

Aikuiset
opastamaton kierros 8 €
opastettu kierros ryhmille 10 €/hlö

Lapset
alle 10-vuotiaat ilmaiseksi

Kahvila
kahvitarjoilu saatavissa tilauksesta

ETPuudisrakennusosa

EPTtraktoriharrastajia

Traktoriharrastajia tutustumassa museon kokoelmiin

EPlapset

Lapsetkin pääsevät kokemaan traktorin ratinväännön riemua


Sijainti ja yhteystiedot

Traktorimuseo sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, valtatie 19 läheisyydessä, Seinäjoelta Lapuan suuntaan noin 6 km.

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo
Keski-Nurmontie 79
60550 NURMO

Tiedustelut
Puhelin
0400 165 568 Matti Jaskari
tai
0400 150 245

Internet
www.traktorimuseo.fi
Meidät löytää myös Facebookista.


Museon esineistöä


Museon perustaja

Matti Jaskarin traktorien täyttämä elämä alkoi jo v. 1953, kun hän 13-vuotiaana pääsi toivomalleen traktorikurssille. Samaan aikaan kotitilalle hankittiin ensimmäinen traktori, Fordson Major Diesel. Siitä lähtien Jaskarin työ ja harrastus on enemmän tai vähemmän liittynyt traktoreihin.

Yrittäjä Matti Jaskari on hankkinut yli 140 traktorin yksityiskokoelman noin 20 vuoden aikana. Rengasalan yrittäjänä toimineen Jaskarin siirryttyä eläkkeelle alkoi täyspäiväinen työ traktorien entisöinnin parissa.

Työuransa aikana Hankkijalla, ensin huoltomiehenä, sitten myyntimiehenä ja korjaamon työnjohtajana, Jaskari oppi tuntemaan traktorit ja muut maatalouden työkoneet läpikotaisin. Oman yrityksensä Jaskari perusti vuonna 1978 – ensin Nurmon Konehuolto, sittemmin Rengas-Jaskari – ja maatalouskonealan rengaskauppiaana hänet moni tunteekin ympäri Suomen.

Liikkeenpidon ohessa Jaskari alkoi pikkuhiljaa kerätä mielenkiintoisia ja harvinaisiakin traktoriyksilöitä isäntien pihoilta ja talleista. Monet museossa näytillä olevat traktorit ovat matkanneet pitkän matkan tänne alan harrastajien ”mekkaan”.