Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo

Nurmossa, Etelä-Pohjanmaan sydämessä, sijaitsee monen traktorifanin ja masinistin unelmapaikka eli Traktorimuseo. Museon tiloina on vanha nuorisoseuratalo, joka kunnostettiin vuonna 1978. Lisäksi traktorivanhuksia varten rakennettiin vuosina 2001–2003 uutta hallitilaa 1000 neliömetriä. Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseon virallisia avajaisia vietettiin syksyllä 2004 ja ensimmäisen vuoden aikana vierailijoita kävi yli 2000 henkilöä.

Museossa on Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma, yhteensä noin 150 traktoria. Museossa on nähtävillä yli 80 kunnostettua, kiiltävää ja käyntikuntoista traktoria. Yhtenä erikoisuutena museossa on amerikkalainen Wallis Junior vuodelta 1916, joka onkin museon traktoreista ainoana sukulaismiehen omistama.

Innokkaita alan harrastajia saapuu linja-autoittain ympäri Suomen. Museossa vierailu tuo monelle mieleen nostalgiset vanhat ajat ja muistot omista tai mummolan työkoneista. Kaukaisimmat vieraat ovat olleet USA:sta ja Ranskasta asti.

Museo on mielenkiintoinen vierailukohde myös koululaisille ja ovatpa jopa perhepäivähoitajatkin lapsineen tehneet kesäretken museolle.

Museon perustaja

Matti Jaskarin traktorien täyttämä elämä alkoi jo vuonna 1953, kun hän 13-vuotiaana pääsi toivomalleen traktorikurssille. Samaan aikaan kotitilalle hankittiin ensimmäinen traktori, Fordson Major Diesel. Siitä lähtien Jaskarin työ ja harrastus on enemmän tai vähemmän liittynyt traktoreihin. Työuransa aikana Hankkijalla, ensin huoltomiehenä, sitten myyntimiehenä ja korjaamon työnjohtajana, Jaskari oppi tuntemaan traktorit ja muut maatalouden työkoneet läpikotaisin. Oman yrityksensä Jaskari perusti vuonna 1978 – ensin Nurmon Konehuolto, sittemmin Rengas-Jaskari – ja maatalouskonealan rengaskauppiaana hänet moni tunteekin ympäri Suomen.

Liikkeenpidon ohessa Jaskari alkoi pikkuhiljaa kerätä mielenkiintoisia ja harvinaisiakin traktoriyksilöitä isäntien pihoilta ja talleista. Jaskari on hankkinut yli 140 traktorin yksityiskokoelman yrittäjänä toimiessaan noin 20 vuoden aikana. Hänen eläkkeelle siirryttyään  alkoi täyspäiväinen työ traktorien entisöinnin parissa. Monet museossa näytillä olevat traktorit ovat matkanneet pitkän matkan tänne alan harrastajien ”mekkaan”.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Traktorimuseo on avoinna yleisölle sopimuksen mukaan. Vierailijat voivat varata joko omatoimisen tutustumisen museoon tai opastetun, tarinoiden täyteisen ja seikkaperäisen selostuksen omistajalta. Halutessaan ryhmät voivat varata myös kahvitarjoilun.

Koska osa museon tiloista on lämmittämätöntä tilaa, on suositeltavinta tutustua museoon lämpimänä vuodenaikana. Muuna ajankohtana ota huomioon lämmin vaatetus.

Pääsymaksut:
Aikuiset 10 €
Lapset (alle 10-vuotiaat) ilmaiseksi


Sijainti ja yhteystiedot

Traktorimuseo sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, valtatie 19 läheisyydessä, Seinäjoelta Lapuan suuntaan noin 6 km.

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo
Keski-Nurmontie 79
60550 NURMO

Tiedustelut
Puhelin
0400 165 568 tai 0400 150 245, Matti Jaskari

Katso myös
www.traktorimuseo.fi
Facebook


Palvelut

Kahvila
Kahvitarjoilu on saatavilla tilauksesta. Tiedustelut museovierailun varauksen yhteydessä.