Kauppilan umpipiha

Kauppilan umpipiha -museossa voi tutustua lounaissuomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin aidossa ympäristössä. Pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta. Tila oli Kauppilan talonpoikaissuvun hallussa yli 200 vuotta ja asuttuna 1950-luvun alkupuolelle asti. Viimeiset yksityisomistajat Aarne ja Martta Kauppila lahjoittivat talonpoikaistilan Laitilan kaupungille vuonna 1971. Kauppilan umpipiha on toiminut museona vuodesta 1975 lähtien.

Kauppilan umpipiha elää edelleen Aarnen vanhempien Maria Kustaava Kauppilan (1862−1944) ja Abraham Kauppilan (1868−1930) aikaa, jolloin tila oli lähes omavarainen. Kauppilassa asui tuolloin myös Koul-Mari, Maria Stenroos, joka piti koulua lähiseudun lapsille talon isossakamarissa.

Museoalue on vanhojen maankäyttötapojen synnyttämää perinneympäristöä, jossa polut johdattelevat kulkijan niittyjen, laidunten ja kasvimaiden kautta pihapiiriin. Kauppilan miespihan rakennukset ovat säilyneet umpinaisessa muodossa, joka oli ennen vanhaan tavallinen tapa rakentaa, kun haluttiin luoda suojaisa pihapiiri. Suljetut pihat suojasivat niin susilta, rosvoilta kuin tuuleltakin.

Museoalueella on kaikki vauraaseen talonpoikaistaloon ja pihapiiriin kuuluneet rakennukset sekä alkuperäinen irtaimisto. Miespihaan kuuluu paritupatyyppinen päärakennus, vähäpuoli, luhtiaittarivi ja tallirakennukset. Karjapihassa ovat navetat, rehuladot ja pränni.

Tiiviin pihapiirin ulkopuolella ovat riihi, savusauna ja vilja-aitat, jotka sijoitettiin paloturvallisuussyistä erilleen muista rakennuksista. Museoalueella ovat lisäksi tuulimylly, kellarit, vinttikaivo ja suuli.

Kauppilan umpipihan hienoja näkymiä on esitelty niin amerikkalaisessa Country Living -lehdessä kuin tanskalaisessa Living Museums in Scandinavia -kirjassakin.

Museon kokoelmiin kuuluu merkittävä määrä taidokkaita kättentöitä, kuten vällyjä, liinoja, vakkoja, kimpiastioita, työkaluja, valjaita ja kärryjä. Kauppilan suulissa on esillä vanhoja työvälineitä ja maatalouskoneita.

Kauppila3_1000

Kauppila2_1000


Aukioloajat ja hinnat

Aukioloajat 2023
Kesäkuun alussa sunnuntaisin klo 12−17,
25.6.–13.8. ti−pe ja su klo 12−17, la klo 12−16
Elokuussa sunnuntaisin klo 12-17

Muina aikoina toukokuusta syyskuulle sopimuksen mukaan.

Pääsymaksut
Aikuiset 4 €, lapset maksutta.
Huom! Vain käteismaksu.

Kahvila

Avoinna museon aukioloaikoina ja ryhmille tilauksesta.

Tapahtumia

Mahdolliset kokoontumisrajoitukset saattavat aiheuttaa muutoksia tapahtumatiedoissa.

Kauppila6_1000


Sijainti ja yhteystiedot

Kauppilan umpipiha sijaitsee Koukkelan kylässä, noin viiden kilometrin päässä Laitilan keskustasta. Museolle on opastus valtatie 8:lta.

Kauppilan umpipiha
Koukkelantie 240
23800 Laitila

Tiedustelut
040 653 7510 tai 02 854 461 Poukan talo
040 567 3709 Lea Koskinen

matkailu@lailanet.fi
piia.allen@laitila.fi

Internet
www.kauppilanumpipiha.fi