Mustialan maatalousmuseo

Suomen ensimmäisen maatalousoppilaitoksen pihapiirissä puiston laidalla on Mustialan maataloushistoriallinen museo. Mustiala sijaitsee kilometrin päässä Turku−Hämeenlinna-valtatieltä nro 10 noin 10 km Forssasta Hämeenlinnaan päin. Mustialan alue on nykyään Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän hallinnassa ja oppilaitos toimii edelleen aktiivisesti.

Museoesineet ovat varta vasten museoksi vuonna 1935 valmistuneessa rakennuksessa ja esillä on koneita, laitteita ja esineitä ajalta, jolloin työt tehtiin käsin, härillä tai hevosilla. Museoesineiden aikakausi päättyy 1950-luvulle.

Museon alullepanija oli Gösta Grotenfelt, joka oli Mustialan maanviljelys- ja meijeriopiston taloudellisten aineiden opettaja ja Mustialan johtaja 1800-luvun lopulla. Hän alkoi jokseenkin kohta Mustialaan tultuaan kerätä vanhoja maatalous- ja kotitaloustyövälineitä ja kirjoja. Museon esineitä on kerätty ympäri Suomea. Vain muutama esine on ollut käytössä Mustialassa.

Mustialan laaja campusalue puistoineen, maatiloineen sekä lehmineen on vapaasti tutustuttavissa. Kesäaikana alueeseen voi tutustua joko omatoimisesti opastaulujen avulla tai oppaan kanssa, jos kyseessä on isompi ryhmä. Alueella toimii myös pienpanimo ja tilausravintola, josta saa ostettua myös kahvilatuotteita. Tiloja ja aluetta käytetään kesäaikana erilaisten tapahtumien paikkana. Tiloja löytyy myös majoittautumiseen. Matkailutoiminnasta vastaa Mustialan Kievari/Elosa Osk: www.mustialankievari.fi. Tiedustelut sähköpostitse info(at)elosaosk.com tai numerosta 040 412 1505. Museo on avoinna ryhmille etukäteen varattuna.

Uusi museo_450x338

uusi museokone_450x291


Aukioloajat ja yhteystiedot

Avoinna tilauksesta

Käyntiosoite
Mustialantie 91, 31310 Mustiala

Postiosoite
Mustialantie 105, 31310 Mustiala

Tiedustelut
puh. 050 336 3301
info(at)elosaosk.com

www.mustialankievari.fi