Kuokkalan museoraitti

Kuokkalan museoraitti sijaitsee Kuokkalankosken lähimaastossa noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Museoaluetta ylläpitävät yhteistyössä Lempäälän kunta ja Lempäälä-Seura ry. Ensimmäiset museot avattiin vuonna 1981, nykyään museoita on 7. Museoraitin erikoisuus on se, että kauppamuseo sijaitsee entisessä kyläkaupassa ja pajamuseo on aidossa pajassa.

Kauppamuseota isännöi peräti 60 vuoden ajan kauppias Aleksanteri Eskola, joka lopetti liiketoiminnan vasta 90-vuotiaana vuonna 1974. Talo on ulkoasultaan vuoden 1925 tyyliä ja kauppatavarat vuosilta 1930–50. Puodin hyllyiltä löytyy kaikkea, mitä kyläkaupassa siihen aikaan myytiin siirtomaatavaroista taloustarvikkeisiin, sokeritopista täikampaan. Valikoimaan kuuluu myös mm. paperikankaasta valmistettuja asusteita, laukkuja ja kasseja sekä muita sota-ajan korviketuotteita.

Kuokkala6_1000

Kuokkalan museoraitti


Pajamuseo on perustettu ajokalutehtailija K. A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseen. Siellä on esillä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Pajan lisäksi rakennukseen kuuluu tila, jossa ajoneuvot koottiin sekä tehtiin niiden puuosat.

Kampaamo- ja parturimuseo, joka on ainoa laatuaan Suomessa, on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Parturimuseon erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935.

Suutarimuseossa voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossa on myös keittiö katettuine ruokapöytineen.

Kuokkala2_1000

Pajamuseossa työskennellään


Sotaveteraanien perinnekammariin on koottu – ja edelleen kootaan – viime sotiin liittyviä tavaroita: korviketuotteita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja, puhdetöitä sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta.

Puskeman Kustaa oli paikkakunnalla asunut tallukkamestari, jonka 1830-luvulla rakennettu tölli toimi pitkään kotimuseona. Kustaan kodissa esitellään pieneläjän tarvekaluja, jotka ajoittuvat vuosisadan vaihteeseen.

Sakkola-Museo museoraitin naapurissa esittelee luovutetulle alueelle jääneen karjalaispitäjän perinnettä.

Työnäytöksiä museoraitilla järjestetään kaksi kertaa kesässä. Pajalle on vapaa pääsy!

Kuokkala4_1000

Puskeman Kustaan tölli


Aukioloajat ja hinnat

Kesä 2022:

Kuokkalan museoraitti on avoinna 14.5.–13.8.2022. Aukioloaika toukokuussa ti-la 10–16, kesä-elokuussa ti-la 11–17.  Suljettu helatorstaina 26.5., juhannuksena (pe 25.6. ja la 26.6.) ja tiistaina 14.6. 

Aikuiset 5 euroa
Lapset 2 euroa
Ryhmät (yli 15 hlö) 3 euroa/henkilö
Pääsymaksu sisältää noin tunnin pituisen opastetun kierroksen museoraitin museoihin.

Sijainti ja yhteystiedot

Kuokkalan museoraitti
Kuokkalantie 14
37550 Lempäälä

Tiedustelut
Puhelin 050 477 3102, museoraitti(at)lempaala.fi
tai kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa, 050 383 9613, talvikki.torppa(at)lempaala.fi.

Lisätietoa
Kuokkalan museoraitti
Sakkola-museo


Tapahtumia 2022

Vanhan ajan pikku apulaiset -lastenkierrokset

Kierroksia järjestetään kesä-heinäkuussa keskiviikkoisin klo 12 alkaen (2 €/osallistuja). Kokoontuminen kauppamuseon edessä. Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan toukokuun aikana.

Tulossa myös draamallisia opastuksia aikuisille.

Seppä pajassa

Seppä Toni Myllyniemi takoo pajassa lauantaisin  18.6., 2.7., 9.7. ja 16.7. klo 11-17. Pajaan vapaa pääsy.

Lasten päivä 18.6. klo 11-15

Siina & Taikaradio -trion ”Laulubussi seikkailee” klo 11:30 ja 13:30. Poniajelua (Taikaponit 2€/lapsi), nikkarointipaikka, Lempäälän Taideyhdistysken taidepaja, kasvomaalausta, perinneleikkejä, kepparileikkejä, pehmoeläinlääkäri (leikkieläimet mukaan). Seuralliset kotieläimet tervetulleita. Museot avoinna, seppä pajassa. Keittoa ja vohveleita, kahvio. Vapaa pääsy. Tapahtuman järjestävät Lempäälä-Seura ry ja Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut sekä Sakkola-Säätiö.

Pihasoitot

9.6. klo 18 Hauankaivajat

7.7. klo 18 Pekko Käppi ystävineen

14.8. klo 15.30 Lempäälän Pelimannit (Lempäälä-Seuran 70-vuotisjuhlapäivä)

Vapaa pääsy. (Penkkejä jonkun verran, mutta voit ottaa mukaan oman jakkaran tai viltin.)

Suvirunoja – kohtaamisia runon äärellä

6.7. klo 14 Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä

Lempäälän Runo ja Sanataide ry:n Runoklinikka

Vapaa pääsy. (Voit ottaa mukaan oman jakkaran tai viltin.)

Kuokkalankosken markkinapäivä

16.7. Museot avoinna, seppä takoo pajassa. Piha-alueella myytävänä syötävää ja juotavaa.

Ulkoilmaelokuva

18.8. klo 22. Vapaa pääsy.

Näyttelyt

Kauppias Eskola, Kuokkalan pitkäaikainen vaikuttaja

 -näyttely valmistui kaupan saliin seutumuseoyhteistyönä kesäksi 2021. Kiinnostavaan, kauppiaan kodin saliin sijoitettuun näyttelyyn voi pyytää käynnin museo-opastuksen yhteyteen.

Lotta Svärd -järjestön historiaa lempääläisestä näkökulmasta

Sakkolan kansakoulut (Sakkola-Museo)

Näyttelykäynti yhdistettävissä opastettuun kierrokseen.

Käynti Sakkola-museoon on yhdistettävissä opastettuun museokierrokseen. Sakkola-museota ylläpitää Sakkola-Säätiö. Laajemmat näyttelyesittelyt ovat varattavissa Sakkola-Säätiön museotyöryhmän jäseniltä. Lisätietoa: http://www.sakkola.fi/museo/museo-ajankohtaista.html