Kuokkalan museoraitti

Kuokkalan museoraitti sijaitsee Kuokkalankosken lähimaastossa noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Museoaluetta ylläpitävät yhteistyössä Lempäälän kunnan kumppanuus- ja tapahtumapalvelut sekä Lempäälä-Seura ry. Ensimmäiset museot avattiin vuonna 1981, nykyään museoita on 7. Museoraitin erikoisuus on se, että kauppamuseo sijaitsee entisessä kyläkaupassa ja pajamuseo on aidossa pajassa.

Kauppamuseota isännöi peräti 60 vuoden ajan kauppias Aleksanteri Eskola, joka lopetti liiketoiminnan vasta 90-vuotiaana vuonna 1974. Talo on ulkoasultaan vuoden 1925 tyyliä ja kauppatavarat vuosilta 1930–50. Puodin hyllyiltä löytyy kaikkea, mitä kyläkaupassa siihen aikaan myytiin siirtomaatavaroista taloustarvikkeisiin, sokeritopista täikampaan. Valikoimaan kuuluu myös mm. paperikankaasta valmistettuja asusteita, laukkuja ja kasseja sekä muita sota-ajan korviketuotteita.

Kuokkala6_1000

Kuokkalan museoraitti


Pajamuseo on perustettu ajokalutehtailija K. A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseen. Siellä on esillä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Pajan lisäksi rakennukseen kuuluu tila, jossa ajoneuvot koottiin sekä tehtiin niiden puuosat.

Kampaamo- ja parturimuseo, joka on ainoa laatuaan Suomessa, on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Parturimuseon erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935.

Suutarimuseossa voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossa on myös keittiö katettuine ruokapöytineen.

Kuokkala2_1000

Pajamuseossa työskennellään


Sotaveteraanien perinnekammariin on koottu – ja edelleen kootaan – viime sotiin liittyviä tavaroita: korviketuotteita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja, puhdetöitä sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta.

Puskeman Kustaa oli paikkakunnalla asunut tallukkamestari, jonka 1830-luvulla rakennettu tölli toimi pitkään kotimuseona. Kustaan kodissa esitellään pieneläjän tarvekaluja, jotka ajoittuvat vuosisadan vaihteeseen.

Sakkola-Museo museoraitin naapurissa esittelee luovutetulle alueelle jääneen karjalaispitäjän perinnettä.

Työnäytöksiä museoraitilla järjestetään kaksi kertaa kesässä. Pajalle on vapaa pääsy!

Kuokkala4_1000

Puskeman Kustaan tölli


Aukioloajat ja hinnat

Kesä 2020:
Kuokkalan museoraitti on suljettu. Alueella saa liikkua itsenäisesti, mutta kunta ei järjestä opastuksia tai muita tapahtumia.
Huom! Kiskojen kolketta -valokuvanäyttely esillä Kuokkalan museoraitin pihamaalla kesän ajan. Katso tiedot Tapahtumia 2020 -otsikon alta.

Pääsymaksut
Aikuiset 5 euroa
Lapset 2 euroa
Ryhmät (yli 15 hlö) 3 euroa/henkilö
Pääsymaksu sisältää noin tunnin pituisen opastetun kierroksen museoraitin museoihin.

Sijainti ja yhteystiedot

Kuokkalan museoraitti
Kuokkalantie 14
37550 Lempäälä

Tiedustelut
Puhelin 050 477 3102, museoraitti(at)lempaala.fi
tai kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa, 050 383 9613, talvikki.torppa(at)lempaala.fi.

Lisätietoa
Kuokkalan museoraitti / Pirkanmaan museokompassi
Sakkola-museo


Tapahtumia 2020

KISKOJEN KOLKETTA – valokuvia ja tarinoita Lempäälästä
Lempäälän kunta, Lempäälä-seura ry, Vapriikin kuva-arkisto ja Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseo ovat yhteistyössä toteuttaneet valokuvanäyttelyn Lempäälän vanhoista pysäkeistä ja seisakkeista juhlistaen Lempäälän valintaa vuoden 2020 rautatiekunnaksi. Näyttely on esillä Kuokkalan museoraitin piha-alueella heinä-elokuussa 2020. Alueelle on vapaa pääsy. Katso lisätietoja.