Kuokkalan museoraitti

Kuokkalan museoraitti on Lempäälän kunnan ja Lempäälä-Seura ry:n yhteisesti omistama ja ylläpitämä museoalue. Alueen ensimmäiset museot avattiin vuonna 1981 ja nykyään museoita on seitsemän. Alue sijaitsee Kuokkalankosken lähimaastossa, noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Kuokkalan museoraitin erikoisuus on se, että kauppamuseo sijaitsee oikeassa, entisessä kyläkaupassa ja pajamuseo on aidossa pajassa.

Museoaluekokonaisuuteen kuuluvat lisäksi parturi-kampaamomuseo, sotaveteraanien perinnekammari ja Puskeman Kustaan savutölli. Alueella on myös Sakkola-säätiön ylläpitämä Sakkola-museo.

Huomioithan vierailuasi suunnitellessa, että museoihin pääsee tutustumaan ainoastaan opastusten kautta. Noin tunnin mittainen opastus sisältyy pääsylippujen hintaan.

Kuokkalan museoraitin museot

Kauppamuseota isännöi peräti 60 vuoden ajan kauppias Aleksanteri Eskola. Hän lopetti liiketoimintansa vasta 90-vuotiaana vuonna 1974. Talo on ulkoasultaan vuoden 1925 tyyliä ja kauppatavarat vuosilta 1930–50. Puodin hyllyiltä löytyy kaikkea, mitä kyläkaupassa siihen aikaan myytiin aina siirtomaatavaroista taloustarvikkeisiin ja sokeritopista täikampaan. Valikoimaan kuuluu myös mm. paperikankaasta valmistettuja asusteita, laukkuja ja kasseja sekä muita sota-ajan korviketuotteita.

Pajamuseo on perustettu ajokalutehtailija K. A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseen. Siellä on esillä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Pajan lisäksi rakennukseen kuuluu tila, jossa ajoneuvot koottiin sekä tehtiin niiden puuosat.

Kampaamo- ja parturimuseo, joka on ainoa laatuaan Suomessa, on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Parturimuseon erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935.

Suutarimuseossa voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossa on myös keittiö katettuine ruokapöytineen.

Sotaveteraanien perinnekammariin on koottu – ja edelleen kootaan – Suomen sotiin liittyviä tavaroita, esimerkiksi korviketuotteita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja, puhdetöitä sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta.

Puskeman Kustaa oli paikkakunnalla asunut tallukkamestari, jonka 1830-luvulla rakennettu tölli toimi pitkään kotimuseona. Kustaan kodissa esitellään pieneläjän tarvekaluja, jotka ajoittuvat vuosisadan vaihteeseen.

Sakkola-Museo sijaitsee Kuokkalan museoraitin naapurissa. Museo esittelee luovutetulle alueelle jääneen karjalaispitäjän perinnettä. Käynti Sakkola-museoon on yhdistettävissä Kuokkalan museoraitin opastettuun museokierrokseen. Laajemmat näyttelyesittelyt ovat varattavissa Sakkola-Säätiön museotyöryhmän jäseniltä. Lisätietoa täältä.

Vaihtuvat näyttelyt

Nukketeatteri Nirunarun 50-vuotisnäyttely
Nukketeatteri Nirunarun perusti vuonna 1973 Tuula Martikainen ollessaan kauppalankirjastonhoitajana Huittisissa. Nirunaru on toiminut yhtäjaksoisesti yli 50 vuotta. Lapsille suunnatut esitykset aloitettiin välittömästi teatteritoiminnan alettua. Näytelmiä on samaten tehty alusta alkaen myös aikuisille ja Nirunarun ensimmäinen esitys oli itseasiassa Huittisten varavankilan vangeille. Vuonna 1978 Nirunarun toiminta jatkui Tampereella, sittemmin myös Lempäälässä.

50 vuoden aikana  lapsille on tehty yli 100 eri näytelmää ja  toimintaan on sisältynyt myös klassikkonäytelmiä aikuisille ja henkilökohtaisia näytelmiä 350 kappaletta. Katsojia on ollut vuosien aikana yli 100 000. Nirunarun toiminnassa on mukana 7 henkilöä. Tässä Kuokkalan museoraitilla nähtävässä 50-vuotisnäyttelyssä näet nukkeja, rekvisiittaa sekä kertomuksia eri vuosilta ja eri näytelmistä. Näyttelytilassa myös kerrotaan erikseen Nirunarun toiminnasta. Nähtävillä on myös videokooste Nirunarun näytelmistä.

Löydät näyttelyn Kuokkalan museoraitin Kauppamuseon salista  4.6.–17.8.2024.
Näyttelyyn pääsee tutustumaan Kuokkalan museoraitin aukioloaikoina ti-la klo 11-17.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Kuokkalan museoraitti on avoinna 22.5.–17.8.2024
Toukokuussa ti-la klo 10-16
Kesä-elokuussa ti-la klo 11-17.

Poikkeuksellisesti suljettuna:
Juhannuksena 21. –24.6.2024
30.7.2024 (avaamme normaalisti taas 31.7.2024)

Pääsymaksut:
Aikuiset 7 €
Lapset 3 €
Ryhmäliput (väh. 15 hlö ryhmä) 5 €/hlö.
Vaihtuva näyttely kuuluu pääsylipun hintaan, siihen erikseen tutustuminen muuten 2 €/hlö

Ilmainen sisäänpääsy:
Museon tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy!

Pääsymaksu sisältää noin tunnin opastuksen museoraitin museoihin.
Museoihin pääsee tutustumaan vain opastusten yhteydessä.


Tapahtumat 2024

13.6. klo 18 Pihasoitto: Ikirouta-teos
Iltamaan on vapaa pääsy!

15.6. klo 11–15 Lasten päivä.
Pääesiintyjä Mimmit-duo. Päivä sisältää työpajoja ym. ja museoissa on avoimet ovet. Myynnissä myös soppaa ja vohveleita.

4.7. klo 14 Runon ja suven päivän etkot
Järjestämässä mukana Lempäälän Runo ja sanataide ry

11.7. klo 18 Pihasoitto: Duo Mysticus
Iltamaan on vapaa pääsy!

20.7. Kuokkalankosken markkinapäivä
Museoissa on avoimet ovet ja markkinamusiikki soi. Myynnissä soppaa ja vohveleita. Sepän paja on avoinna yleisölle.

15.8. klo 18 Pihasoitto: Anne-Mari Kivimäki ja Silja Palomäki
Iltamaan on vapaa pääsy!

23.8. klo 22 Ulkoilmaelokuva 
Elokuva ja tarkemmat tiedot ilmoitetaan lähempänä!

Sijainti ja yhteystiedot

Kuokkalan museoraitti
Kuokkalantie 14
37550 Lempäälä

Tiedustelut
Puhelin 050 477 3102
Sähköposti museoraitti(at)lempaala.fi

Tai kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa
Puhelin 050 383 9613
Sähköposti talvikki.torppa(at)lempaala.fi.

Katso myös
Kuokkalan museoraitti Lempäälä-Seuran sivuilla
Facebook
@kuokkalanmuseoraitti