Tervolan kotiseutumuseo

Tervolan kotiseutumuseo on rakennuskannaltaan ja esineistöltään yksi maakunnan laajimpia. Museon kokoelmiin sisältyy noin 30 rakennusta ja yli 3000 luetteloitua esinettä sekä näyttelypuisto, jossa voi tutustua Peräpohjolan alueen hyöty- ja koristekasveihin. Museo antaa kattavan läpileikkauksen koko Peräpohjolan lähihistoriasta ja kulttuurista.

Tervolan kotiseutumuseo koostuu useista eri pihapiireistä rakennuksineen. Peräpohjalaista rakennusperinnettä parhaimmillaan edustaa Kuirin talo ja sen pihapiiri.

Alakuirin päärakennus on rakennettu vuonna 1778. Rakennus on rakennettu ainakin kahdessa erässä, pirtti on rakennettu ensin ja kamarin puoleinen pääty liitetty siihen useammasta osasta. Tilalla on asunut kaikkiaan 8 sukupolvea, ensimmäinen isäntä oli Olli Ollinpoika Kuiri.

Kuirin pihapiiriin kuuluva Alakuirin puovi on puolestaan rakennettu vuonna 1846. Puovirakennukseen kuuluvat vaatteiden säilytysaitta, porstua, nukkumakamari, jauhopuovi, välikkö ja talli. Navetta puolestaan on siirretty Louelta 1980-luvulla.

TKpihapiiri

Alakuirin pihapiiri


Pihapiirin laidalle sijoitettu savusauna on 1800-luvulta. Masiinihuone ja riihi ovat myös avoinna yleisölle. Riihtä käytettiin aikoinaan paitsi viljan puintiin, niin myös ruumiiden säilytyspaikkana. Perinteiseen peräpohjalaiseen pihapiiriin kuuluvat aitat ja kesänavetta on sijoitettu hieman syrjään, samoin vainiolato, elohuone, paja ja pärehuone.

Konehalliin on koottu erilaisia maanviljelyskoneita usealta eri vuosikymmeneltä. Näytteillä on muun muassa 1920-luvun traktoreita ja 1930-luvun maamoottoreita sekä paljon muuta mielenkiintoista maanviljelykseen liittyvää esineistöä.

TKsavusauna

Savusauna 1800-luvulta


Sivakan pihapiiriin kuuluvat navetta, jossa on esillä maanviljelykseen liittyviä työkaluja sekä luhti, hyyssi ja talli. Sivakan läheisyyteen on sijoitettu myös heinälato, niittypirtti ja sauna. Alueelta löytyy myös vesimylly, joka on museon oma erikoisuus.

Mustanmaan talo on vuoden 1922 asutustilalain mukainen uudisasutusrakennus vuodelta 1930. Talon ainoa huone on sisustettu 1950-luvun tyylisesti, lisäksi sinne on sijoitettu Maa- ja kotitalousnaisten toiminnasta kertova näyttely.

Tervolan kotiseutumuseon alueella on myös koulumuseo. Paakkolan koulun yhteydessä olevaan opettajan asuntoon on sijoitettu ns. veteraaniosasto, jonne on koottu erilaisia sota-aikaan liittyviä esineitä ja asuja. Koulun pihapiirissä on myös koulun piharakennus sekä saunarakennus. Museon alueella on myös Tervolan kirkonkylältä siirretty lainajyvämakasiini, jääkärikämppä ja kahvila.

TKsivakka

Sivakka


Tervolan kotiseutumuseon alueelle on sijoitettu myös näyttelypuisto, jossa voi tutustua Peräpohjolan alueen hyöty- ja koristekasveihin. Näyttelypuiston tarkoituksena on esitellä kävijöille Peräpohjolan alueella menestyviä koristekasveja sekä antaa neuvonnallista tukea niille, jotka harrastavat puutarhan- ja ympäristönhoitoa. Alueen koristekasvit on pyritty keräämään kunnan alueelta ja samalla on yritetty selvittää mistä ja milloin kasvi on Tervolaan tuotu.

EUlippu logoleader

TKpuovi

Sivakan puovi


Aukioloajat ja hinnat

Aukioloajat

Museo ja kahvila ovat avoinna kesällä 2021:

2.–4.7.

9.–11.7.

16.–18.7.

23.–25.7.

30.7.–1.8.

Aukioloaika on pe-la-su klo 10–18.

Pääsymaksut
Aikuiset 2,00 euroa
Lapset alle 12 vuotta ilmaiseksi
Opiskelijat 1,00 euro
Eläkeläiset 1,00 euro
Opastukset sopimuksen mukaan

Sijainti ja yhteystiedot

Tervolan kotiseutumuseo sijaitsee aivan E75-tien eli nelostien varrella, Tervolaan on 10 km ja Kemiin 35 km.

Tervolan kotiseutumuseo
Nelostie 372
95325 Paakkola

Tiedustelut

Tervolan Museoseura

Puhelin Timo Heikkilä 0400 395 004
Sähköposti timoo.heikkila@gmail.com

Internet
Tervolan kunta – matkailu


Kahvila

Museolla on kahvila, joka on auki museon aukioloaikoina.

Museon esineistöä

Hevosen suokengät