Pattoin perintötalo

Pattoin perintötalo on talomuseoksi kunnostettu vanha maalaistalo, jossa samoja elinkeinoja on harjoitettu vain vähäisin muutoksin 1800-luvun alkupuolelta miltei 1990-luvulle saakka. Museoalue koostuu Pattoin taloon ja tilaan kuuluvista rakennuksista, pihapiiristä, ympäröivistä maatalous- ja metsäalueista sekä kivijalusta-aidoista, jotka ympäröivät peltoja noin 1600 metrin matkalla. Tilan kunnostamiseen sekä ylläpitämiseen yleisökohteena on suunnattu paljon voimavaroja ja työ on tehty Savonlinnan maakuntamuseon ohjauksessa. Kunnostustyössä on kiinnitetty myös erityistä huomiota ympäristön alkuperäisyyden säilyttämiseen ja suunnitelmalliseen hoitoon.

Kokonaisuuden arvoa lisää se, että tilalla on säilynyt runsaasti alkuperäistä, taloon kuuluvaa esineistöä. Talomuseon noin 2900 esinettä on luetteloitu eikä kokoelman odoteta tästä juuri karttuvan. Museoon ei kerätä esineistöä, jolla ei ole suoranaista yhteyttä tilan historiaan tai sen asukkaisiin. Kokoelmissa on esineitä, valokuvia, kirjallisuutta ja asiakirjoja, jotka esittelevät tilan agraarista elämäntapaa.

Talomuseon lisäksi Pattoin perintötalo on rakennusperinnön ja maaseutumiljöön suojelukohde sekä pihapiirin ja lähimetsien virkistys- ja ulkoilualue.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna
Kesällä 2023 Pattoin perintötalo on avoinna ke−su 7.6.−20.8. klo 11−17. Ryhmille auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta.
Juhannuksena suljettu.

Aukioloaikoina pääsee oppaan kanssa tutustumaan päärakennukseen, saunaan, talliin ja navettaan. Opastuskierroksella on joka kesä eri teemaansa.

Aukiolojen ulkopuolella voi tilata opastuskierroksen kulttuuri- ja nuoriso-ohjaajalta 0400 136 176, johanna.kuusisto(at)juva.fi
Oppaan puhelinnumero: 040 566 9047

Pääsymaksut
4 € aikuiset
2 € eläkeläiset, opiskelijat & lapset (alle 12-vuotiaat)

Kuva: Brita Suokas

Kuva: Anne Konsti

Kuva: Laura Partamies


Sijainti ja yhteystiedot

Pattoin perintötalo
Pattointie 62
51900 Juva

Tiedustelut
Johanna Kuusisto, kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja
0400 136 176 tai johanna.kuusisto@juva.fi
Museon aukioloaikoina oppaan puh. 040 566 9047

Internet
Pattoin perintötalo