Pattoin perintötalo

Pattoin perintötalo on talomuseoksi kunnostettu vanha maalaistalo, jossa samoja elinkeinoja on harjoitettu vain vähäisin muutoksin 1800-luvun alkupuolelta miltei 1990-luvulle saakka. Perintötalon tiluksilla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta, kuten muillakin eteläsavolaisilla tiloilla. Kotitila elätti asukkaansa, ja lähes kaikki tarpeellinen saatiin tilalta ja sitä ympäröivistä metsistä. Tämä vuotuiskierron rytmittämä elämänmuoto on lyönyt leimansa niin tilan pihapiiriin, rakennuskantaan kuin esineistöönkin.

Tilalla on säilynyt runsaasti alkuperäistä, taloon kuuluvaa esineistöä. Talomuseon noin 2900 esinettä on luetteloitu eikä kokoelman odoteta tästä juuri karttuvan. Kokoelmissa on esineitä, valokuvia, kirjallisuutta ja asiakirjoja, jotka esittelevät tilan agraarista elämäntapaa. Pattoin perintötalo on rakennusperinnön ja maaseutumiljöön suojelukohde.

Museoalue koostuu Pattoin taloon ja tilaan kuuluvista rakennuksista, pihapiiristä, ympäröivistä maatalous- ja metsäalueista sekä kivijalusta-aidoista, jotka ympäröivät peltoja noin 1600 metrin matkalla. Tilan kunnostamiseen sekä ylläpitämiseen yleisökohteena on suunnattu paljon voimavaroja ja työ on tehty Savonlinnan maakuntamuseon ohjauksessa. Kunnostustyössä on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristön alkuperäisyyden säilyttämiseen ja suunnitelmalliseen hoitoon. Pellot kuuluvat ympäristösopimuksen piiriin ja kesäkaudella peltojen laidunnuksesta vastaa alueellinen lammaskerho eli Suur-Savon lampurit lampaineen.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Kesäkaudella 2024 Pattoin perintötalo on avoinna

Ryhmille auki myös aukiolojen ulkopuolella sopimuksesta.

Poikkeuksellisesti suljettuna:
21.-23.6.2024 Juhannuksena

Pääsymaksut:
Aikuiset 4 €
Eläkeläiset, opiskelijat sekä lapset (alle 12-vuotiaat) 2 €

Opastukset:
Aukioloaikoina oppaan kanssa pääsee tutustumaan päärakennukseen, saunaan, talliin ja navettaan.
Opastuskierroksella on joka kesä eri teemaansa.

Aukiolojen ulkopuolella voi tilata opastuskierroksen kulttuuri- ja nuoriso-ohjaajalta 0400 136 176, johanna.kuusisto(at)juva.fi
Oppaan puhelinnumero 040 566 9047


Sijainti ja yhteystiedot

Pattoin perintötalo
Pattointie 62
51900 JUVA

Tiedustelut
Kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja Johanna Kuusisto
Puhelin 0400 136 176
Sähköposti johanna.kuusisto(at)juva.fi
Museon aukioloaikoina oppaan puhelin 040 566 9047

Katso myös
Museon esittely Juvan kunnan sivuilla