Liehtalanniemen museotila

Liehtalanniemen museotila sijaitsee luonnonsuopaikalta keskeltä Saimaan saaristoa. Tila sijaitsee 22 hehtaarin suuruisella luonnonsuojelualueella ja se oli aikanaan ensimmäinen Suomeen perustettu toiminnallinen maisemamuseo, eli ekomuseo. Museo avattiin vuonna 1981 ja Liehtalanniemestä tuli luonnonsuojelualue vuonna 1984. Alueen rauhoittamisen tarkoituksena on säilyttää se elävänä esimerkkinä vuosisadan alun savolaisesta pienviljely- ja kalastustilan elämänmuodosta ja sen synnyttämästä kulttuurimaisemasta eliölajeineen.

Ensimmäinen torppari muutti Liehtalanniemen saarelle 1899. Saari oli tätä ennen ollut kaskiviljelykäytössä. Torpasta tuli itsenäinen pientila vuonna 1919 silloisen torpparin lunastettua tilan. Tilalla viljeltiin muutamaa hehtaaria peltoa, käytiin maa- ja metsätöissä tilan ulkopuolella, kalastettiin, metsästettiin sekä tehtiin räätälintöitä. Tilan viimeisen asukkaan, paikallisena persoonana tunnettu Liehtalan Jallun, menehdyttyä vuonna 1978, alue siirtyi kunnan haltuun.

Museolla nähtävää

Liehtalan rakennukset ja rakennelmat ovat yhä alkuperäisillä paikoillaan. Osa niistä on alkuperäisiä, osa uudempia, jotka on rakennettu vanhan mallin mukaisesti. Tilan päärakennus on paritupa, yleinen talotyyppi suomalaisissa talonpoikaisoloissa. Samoin tilan navetta on tyypillinen itäsuomalainen sekasontanavetta eli lattianavetta. Navetassa on maalattia, jossa eläimet ovat olleet kytkettyinä tai irrallaan.

Pihapiiriin mahtuu myös monia muita perinteisiä rakennustyyppejä, joihin pääsee tutustumaan tilavierailulla. Näitä ovat esimerkiksi aitat, kaivo, kota, sauna ja koppeli. Rakennuksiin ja niiden historiaan voi tutustua täältä. Rakennuksia korjataan perinteitä kunnioittaen tarpeen vaatiessa ja tilakokonaisuus vastaa edelleen hyvin 1800-luvun lopun maisemaa. 

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
15.6.−1.9.2024 ma-pe klo 11−18
La-su klo 11−16 

Poikkeuksellisesti suljettuna:
Juhannusaattona 21.6.2024

Pääsymaksut:
Aikuiset 4 €
Perhelippu 10 € (2 aikuista ja 2 lasta)
Ryhmäliput (väh. 10 henkeä) 3,50 € / henkilö

Pääsymaksuun sisältyy opastus!

Venepaikkojen hinnasto:
Laituripaikka yöpyville veneille on 10 € / yö.


Sijainti ja yhteystiedot

Liehtalanniemen museotila
Ylössaarentie 205
52200 PUUMALA

Tiedustelut
Puhelin 050 562 0706 / Tuula Vainikka
Sähköposti tuula.vainikka(at)puumala.fi

Kesäpehtorin puhelin 050 340 3858

Katso myös
Tietoa museosta Puumalan sivuilla