Kovelan Traktori- ja maatalouskonemuseo

Kovelan Traktorimuseon kokoelmat alkoivat karttua, kun Eero ja Erkki Karhu päättivät 70-luvun alussa entistää isänsä Yrjö Karhun vuoden 1936-mallisen Fordin. Puuttuvia autonosia metsästäessään he ostivat vanhan traktorin ja maamoottorin. Tästä alkoi keräily.

Navetta tyhjeni, kun tilalla luovuttiin karjanpidosta 1975. Navetan kahteen kerrokseen alettiin kerätä erilaisia maatalouden koneellistumiseen ja maatilan töiden helpottamiseen kehitettyjä koneita ja laitteita. Nyt esillä on 120 traktorin lisäksi myös hevosajoneuvoja, rekiä ja rattaita, yli 40 maamoottoria, 100 moottorisahaa, leikkuupuimureita ja puimakoneita. Kokoelmista löytyy pari höyrykonetta, pärehöylä ja massiivinen klapikone.

Kartanomuseo

Kovelan tilalla viljeltiin jo 1500-luvulla. Kartanon nykyisessä vuonna 1924 rakennetussa päärakennuksessa on kahdessa kerroksessa nähtävissä ja koettavissa kartanon elämää, henkeä ja esineistöä vuosisatojen varrelta.

Kauniiden huoneiden ja huonekalujen lisäksi esillä on käsityöperinteen helmiä arki- ja juhlakäyttöön. Työ- ja juhlavaatteet on tehty omin käsin. Myös seinäryijyjä on esillä useita. Vanhin säilynyt rekipeite on vuodelta 1886. Paakarintuvassa esillä on leipomistarvikkeita. Astiastot ovat karttuneet vuosisadan kuluessa. Essut ja muut käyttötekstiilit on ommeltu itse.

Metsästys on aina ollut keskeinen osa ruokataloutta. Esillä on aseita, pyydyksiä ja esim. hevosen suokenkiä. Myös luomuviljely-pioneeri Yrjö Karhun työhuone kirjoineen ja papereineen on säilytetty.

Koko perheen käyntikohteiksi soveltuvat traktorimuseo sekä kartano- ja käsityömuseo kertovat opettavaisella tavalla suomalaisen talonpojan työtapojen muuttumisesta vuosikymmenten saatossa.

”Kuka ei vanhaa tunne, ei uuttakaan ymmärrä.”

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna

Traktorimuseo on avoinna ympäri vuoden ma−su klo 10−18
Kartanomuseo ryhmille tilauksesta
Ryhmille opastus tilauksesta

Pääsymaksut

Traktorimuseo 8 €
Käsityömuseo 5 €
Yhteishinta 10 €

Alle 10-vuotiaat ilmaiseksi

Kovela4_1000

Kovela2_1000

Kovela6_1000


Sijainti ja yhteystiedot

Kovelan Traktorimuseo sijaitsee Nummi-Pusulassa vanhan ykköstien (110-tie) varrella Helsingin ja Turun puolivälissä.

Kovelan Traktorimuseo
Kovelantie 130
09810 NUMMI

Tiedustelut
Puhelin (019) 373 311 , 050 370 3916 (Erkki Karhu), 040 549 3515 (Seija Granholm).

seija.granholm(at)aurinkohuvilat.fi

Internet

Kovelan traktorimuseo


Perinnepäivät

Perinnepäivien ohjelmassa on ollut museotraktorien kyntönäytöksiä, rukiinleikkuuta sekä sirpillä että viikatteella. Maamoottorit käynnistetään, klapikoneella tehdään klapeja ja päreitä höylätään.

Tarjolla on ollut kahvia, pullaa, ruokaa ja musiikkia. Lapsille on ollut omaa ohjelmaa ja hevosajelua. Käsityömuseossa tarjolla on ollut menneiden aikojen työtapojen ja esineistön esittelyä.