Liperin Maaseutumuseo Tähkä

Liperin maaseutumuseo Tähkä sijaitsee aivan Liperin kirkonkylän tuntumassa. Liperi on tunnettu Pohjois-Karjalan leipäpitäjänä.

Museota ylläpitää ja hallinnoi vuonna 1960 perustettu Liperi-Seura. Seura on perustamisestaan saakka koonnut paikallisia, sekä liperiläisten eloon liittyviä esineitä viime vuosisatojen ajalta. Maaseutumuseon kokoelma sai tilat Liperin kunnan maatilan tarpeettomaksi jääneestä viljankuivaamosta. Kokonaisuudessaan museoalueella on eri teemaisiin rakennuksiin sijoitettu noin 7500 esinettä.

Maaseutumuseon kokoelmassa on esineitä maidonkäsittelyn eri vaiheista kirnuista separaattoreihin, karjanhoidosta, viljanviljelystä, kalastuksesta, metsästyksestä, suutarin töistä aina kessun kasvatukseen. Esineet on järjestetty aihepiireittäin. Museon kokoelmien karttuessa rakennettiin kuivaamorakennuksen viereen erillinen tila ajoneuvokokoelmalle. Esillä on kattava kokoelma vanhoja kiesejä, rekiä ja armeijan hevoskuljetuskalustoa.

Kuvien lisäksi museoon on tarkoitus tallentaa ja kerätä pohjoiskarjalaiseen maaseutuun ja maatalouteen liittyvää materiaalia. Maatalouden ohella museossa nostetaan esille myös maaseudun moninaisuus ja monet uudet elinkeinot ja elämänmuodot, jotka tälläkin hetkellä Pohjois-Karjalan maaseudulla toteutuvat. Maaseutumuseo haluaa tukea ja edesauttaa Pohjois-Karjalan maaseudun elävänä säilymistä ja kohottaa maaseudun profiilia.

Aukioloaikoina museolla on opastus, mutta voit halutessasi tutustua eri kohteisiin myös itseksesi.

Vaihtuvat näyttelyt

Kesällä 2024 Liperin Maaseutumuseo Tähkässä on mahdollista tulla katsomaan seuraavia näyttelyitä:

 • • Viinijärven Urheilijat
  Juhlanäyttely, seura esittelee 30-vuotista toimintaansa juhlanäyttelyn muodossa
  • Lilat – Liperin Lavatanssijat
  Juhlanäyttely, 20 vuotta aktiivista harrastustyötä lavatanssikulttuurin ylläpitäjänä.
  Virpi Erosen valokuvanäyttely: MIMIKErosen kaksoiskuvista koostuva valokuvanäyttely. Teoksissa valokuuvaja asettaa itsensä klassikkomaalausten sekä julkkisten kanssa samaan tunnetilaan ja -maisemaan.
  • Lapsiperheille löytyy erityisesti heille suunnatut näyttelyosiot Satupolku ja Mielitilat.

  Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Kesäkaudella 2024 olemme avoinna 8.6. – 3.8.2024 tiistaista lauantaihin klo 12-17.

Avoinna ryhmille myös aukioloaikojen ulkopuolella.
Ottakaa yhteyttä, jotta voimme sopia vierailuajankohdasta!

Poikkeuksellisesti suljettuna:
Juhannuksena 21.-23.6.2024

Pääsymaksut:
Aluelippu 5 €, pääsylippu sisältää opastuksen museon eri  kohteisiin.
Ryhmät 50 €

Pääsymaksut:
Aluelippu 5 €
Ryhmät 50 €
Huom! Muistathan varata ryhmävierailun etukäteen.

Ilmainen sisäänpääsy:
Alle 15-vuotiaat ilmaiseksi

Liperi9

tahka_halli

 


Sijainti ja yhteystiedot

Liperin Maaseutumuseo Tähkä
Koulukuja 1
83100 Liperi

Tiedustelut
Puhelin museon aukioloaikoina 050 341 8253
muulloin 040 524 9275 tai 045 131 5156
Sähköposti liperi-seura(at)liperi-seura.fi

Katso myös
www.liperi-seura.fi
Facebook


Museoalueella nähtävää

Penttilän museoalueella on maatalousmuseo Tähkän lisäksi Penttilän kartano, josta löytyy vaihtuvien näyttelyiden tilat, auditorio ja Enwaldin kotimuseo. Kartanon alkuperäisrakennus tuhoutui tulipalossa v. 1995 ja uusi rakennus on tehty muistuttamaan 1700-luvulta peräisin olevaa edeltäjäänsä.

Alueella on myös toimiva tuulimylly. Mylly on alun perin pystytetty Rääkkylään v. 1821 ja se kunnostettiin täysin toimintakuntoon kesällä 2000.

1800-luvulta peräisin olevaan vanhaan kuntatupaan on pystytetty Siikasalmen maatalousoppilaitoksen historiaa esittelevä näyttely. Toistasataa vuotta vanha Tuomelan talo Liperin Härkinvaarasta esittelee 1900-luvun vaihteen liperiläistä talonpoikaistyyliä.

Apteekki- ja sairaalamuseossa on esillä instrumentteja ja varusteita entisestä Liperin kunnansairaalasta ja Liperin vanhasta apteekista.

Myyntituotteet

Liperi-Seuran tekemiä historiasta kertovia DVD-levyjä voi tilata sähköpostitse osoitteesta: liperi-seura(at)liperi-seura.fi
Tilaukset toimitetaan postitse ja hintaan lisätään postituskulut.

 • Siemenestä suuvärkkiin – Ruisleivän runollinen tarina
  Kirjailija Heikki Turunen ja näyttelijä Hannu Virolainen ovat tehneet runollisen tekstin ruisleivän tarinasta. Kuvattu Liperin Maaseutumuseon museoalueella.
  Kesto: n. 40 min.
  Hinta: 15 €
 • Liperin Maatalousnäyttelyt 1925–1957
  ProAgrialta löytyneistä vanhoista maatalousdokumenteista tehty kooste. Liperi-Seuran tuottama. Valmistunut 2007.
  Kesto: 25,15 min.
  Hinta: 15 €
 • Pellava
  Dvd kertoo pellavan kasvatuksesta, viljelystä ja jalostuksesta valmiiksi tuotteeksi asti. Filmi on Liperi-Seuran kustantama. Valmistunut 2005.
  Kesto: 25,15 min.
  Hinta: 15 €
 • Ruoka- ja kekriperinne Liperissä
  Kesto: 46 min.
  Hinta: 20 euroa
  Dvd sisältää koottua tietoa paikallisesta ruokaperinteestä haastattelujen muodossa. Lisäksi filmillä esitellään Liperin marttojen ja maatalousnaisten yhteinen possunkasvatushanke: kuinka porsasta kasvatetaan perinteisin menetelmin, miten se teurastetaan ja mitä kaikkea siitä saadaan. Valmistunut 2008.
 • Maidon tie juustoksi
  Kesto: 25,15 min.
  Hinta: 15 €
  Liperin meijerin viimeisiä toiminta-aikoja tallennettiin videolle ja siitä on koostettu aiheesta kertova filmi. Dvd:n on tuottanut Liperi-Seura. Valmistunut 2005.