Talonpoikaismuseo Yli-Kirra

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra edustaa tyypillistä, umpipihatyyliin rakennettua 1800-luvun satakuntalaista maalaistaloa. Punkalaitumella sijaitsevan Yli-Kirran talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat miespihan ja karjapihan ympärille. Museoalueella on lisäksi muut 1800-luvun maalaistalon rakennukset riihineen, pajoineen ja aittoineen. Yli-Kirran talonpoikaismuseo on vihitty käyttöön vuonna 1954 ja se tunnetaan kirjailija Mauri Kunnaksen ”koiramäen talona”.

Museoon kuuluu lisäksi mäkitupalaisalue, jossa on nähtävissä 1800-luvun maattoman väestön elinolosuhteet; savupirtti, keittokota ja paistokuntoinen ulkouuni. Myös 1900-luvun maatalouden koneellistumista esitellään museon koneosastolla ja näyttelyhallissa on esillä viljankorjuun kehitys sirpistä puimuriin. Näyttelyhallin kokonaisuutta täydentävät koulumuseo ja käsityöläisten esineistöt.

Yli-Kirran museolue on usean hehtaarin laajuinen ja rakennuksia on kolmisenkymmentä.

Merkittävin tapahtuma Punkalaitumen Yli-Kirralla on vuosittain heinäkuun ensimmäisessä viikonvaihteessa toteutettava perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely, jonka ohjelma koostuu laite-esittelyistä ja kymmenistä työnäytöksistä. Perinnetapahtumassa paikkakuntalaiset vanhojen työtapojen taitajat herättävät talon eloon toimivaksi maatalousmuseoksi, jossa on nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
Museo on avoinna 21.6. - 11.8.2024  pe, la ja su klo 11-17. 

Muina aikoina auki tilauksesta.

Pääsymaksut:
Aikuiset 7 €
7−15-vuotiaat 3 €

Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyn pääsymaksut:
Aikuiset 15 €
7−15-vuotiaat 3 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Opastukset:
80 €/ryhmä + sisäänpääsymaksut

Tapahtumat 2024

25.6. Juhannuskirkko
Yhteistyössä Punkalaitumen seurakunnan kanssa.

6. – 7.7. Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely

28.7. Punkalaitumen Päivän juhla ja museon 70-vuotisjuhla

Museon tapahtumakalenterin löydät osoitteesta www.koiramaentalo.fi


Sijainti ja yhteystiedot

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
Koiramäentie 2
31900 Punkalaidun

Tiedustelut
Puhelin (02) 767 4111 tai 040 199 0680
Sähköposti yli-kirra(at)koiramaentalo.fi

Katso myös
www.koiramaentalo.fi
Facebook
@ylikirra


Palvelut

Museon oma kahvio on avoinna aukioloaikojen puitteissa. Samasta tilasta löydät myös museon matkamuistomyymälän, jonka valikoimassa on muun muassa Yli-Kirran hautatervaa, tervasaippuaa ja lähihunajaa.

Museon salirivi pihapiireineen on myös varattavissa juhla- ja kokoustilaisuuksien pitopaikaksi. Museolla on myös pitopalvelu, sekä mahdollisuus varata piha-alueelta löytyvä savusauna.

Kahvion ja pitopalvelun tiedustelut:
(02) 767 4111

Museolla nähtävää

Museomäellä, riihen takana on nähtävillä vanhan ajan hevoskierto. Sitä käytettiin hevosvoiman valjastamisessa erilaisiin töihin. Yli-Kirrassa hevoskiertoa käytettiin siten, että laitteen voima-akselin avulla saatiin tarvittavaa voimaa luuvassa olevaan tappuriin. Museolla nykyisin oleva hevoskierto on taidokkaasti tehty rekonstruktio, joka on tehty täsmälleen alkuperäisen, samalla paikalla sijainneen hevoskierron mukaiseksi. Vanhan hevoskierron osat ovat edelleen tallella museolla.