Ajankohtaista

16
huhti

28.4.2024 Huhtikuun Sarka-sunnuntai: Monimuotoisuus puutarhassa

Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina puutarha- ja luontoalan yrittäjä, biologi Leena Luoto kertoo puutarhanhoidosta monimuotoisuuden näkökulmasta. Mitä se käytännössä tarkoittaa, ja miten sitä voi havainnoida? Mikä monimuotoisuuden tila on meillä ja muualla? Entä mitä voin tehdä omassa puutarhassani monimuotoisuuden lisäämiseksi?

Piha-alueet ja puutarhat ovat erittäin merkittävässä roolissa luonnon kannalta. Jokaisessa puutarhassa on lukuisia mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden kehityksen suuntaan. Puutarhanhoidosta tulee helpompaa, kun ottaa mallia luonnon omista keinoista. Puutarha on osa luontoa. Toimimalla niin, että kasvit, luonto ja puutarhuri voivat hyvin, päästään kaikkien kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Biologi Leena Luoto on tunnettu puutarhan monimuotoisuuden puolestapuhuja. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja, tuoreimpana aivan hiljattain ilmestynyt Puutarhurin ötökkäopas. Kirjoja on mahdollisuus hankkia luennon jälkeen.

Luento alkaa klo 13 ja se pidetään Seminaaritila Riihessä museon päärakennuksessa.

Sarkasunnuntaisin museon näyttelyihin on vapaa pääsy! Kahvila palvelee klo 10-17. Tervetuloa!

12
huhti

Eurajoen museoiden avajaiset 26.5.2024

Eurajoen museoiden avajaiset 26.5.2024 klo 12 alkaen 
Museoihin on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna klo 18 saakka. Virkistykseksi avajaisissa on myynnissä perinteistä pitovelliä 3€/ annos. Samalla on myös mahdollista ostaa paikan päällä jauhettua kahvia.

Avajaisissa on esillä museoajoneuvoja ja lapsille sekä muillekin halukkaille on mahdollisuus tutustua koulumuseossa siihen, millaista vanhan ajan koulunkäynti oikein oli. Saman aikaisesti samassa pihapiirissä on Esterin kylätuvalla kylätapahtuma, jossa on muun muassa buffetti, erilaisia myyntikojuja ja keppihevoskisat lapsille.

Tervetuloa viettämään mukavaa kevätpäivää Irjanteelle!

Tutustu museoon täältä

29
helmi

Talonpoikaismuseo Katvala mukaan Museoraittiin

Verkostomme on saanut uuden jäsenen, kun Talonpoikaismuseo Katvala Nivalassa hyväksyttiin mukaan tammikuun lopulla. Katvala on monipuolinen ulkomuseokokonaisuus, jossa riittää kesäaikaan nähtävää ja koettavaa. Päärakennus pihapiireineen esittelee paikallista talonpoikaistaloa ja sen asukkaiden elämää 1800–1900-lukujen vaihteessa. Maataloustyövälinehallissa esillä on paikallisen maatalouden työvälineitä 1800-luvulta aina koneellistumiseen saakka ja alueelle on myös rakennettu vanhojen piirustusten mukainen tervahytti.

Katvalan Väentuvassa, ulkorakennuksissa sekä päärakennuksen yläkerrassa voi tutustua erilaisiin teemanäyttelyihin, jotka kertovat paikallisesta elämänmenosta esihistoriallisista ajoista lähtien. Osa näyttelyistä on pysyviä, mutta Katvalassa on myös vuosittain vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia. Koko perheen suosittu nähtävyys on museoalueen kotieläinpiha. Katso kuvia ja tutustu:

Talonpoikaismuseo Katvala Museoraitilla     Nivala-seura / Katvala

16
helmi

Helmikuun tapahtumia Sarka-museolla

Maatalousmuseon talvirieha ja perinnehiihto

Lauantaina 17.2. klo 11-15 museolla vietetään vauhdikasta talvipäivää. Tapahtumapäivänä on luvassa vanhojen hiihtovälineiden kokeilua, mäenlaskua, hiihtonäytös sekä luento suksisiteistä. Paikalle voi tulla pukeutuneena arki-, perinne- tai hupiasuun. Pulkkamäkeen on kelivaraus, mutta perinnesuksi luistaa vaikka nurmellakin. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Loimaan Perinnesuksi ry:n kanssa. Museon ravintolassa on tarjolla lounas klo 11-14. Museoon pääsee tapahtumapäivänä puoleen hintaan.

Talviloman kuvataidetyöpajat ja kuvasuunnistus 17.2.–10.3.2024

Talvilomaviikoilla museolla järjestetään kuvataidetyöpajoja ja museon näyttelyihin voi tutustua hauskojen kuvasuunnistusten kautta. Kuvataidetyöpajoissa tutkitaan museoesineitä ja tehdään niiden pohjalta värikäs taulu. Työpaja sopii kaikille kouluikäisistä ylöspäin. Tarkemmat tiedot työpaja-ajankohdista ja ilmoittautumisohjeet löytyvät museon kotisivuilta.

Riimukirjoituksen saloihin johdattavat lapsille ja lapsenmielisille sopivat kuvasuunnistukset ovat tarjolla Maatalouden aika- ja Ennen koneita -näyttelyihin pääsylipun hinnalla.

Helmikuun Sarka-sunnuntaina opitaan uutta tutuista kevättalven merkkipäivistä

Sarka-sunnuntaina 25.2. museolehtori Sanna Kiertonen kertoo kevättalven pienistä merkkipäivistä sekä niihin liittyvistä uskomuksista ja perinteistä seminaaritila Riihessä klo 13. Luennolla selviää muun muassa, kuka oli ystävänpäivän taustalta löytyvä Valentinus ja miksi aprillipäivänä kehotetaan syömään silliä. Sarka-sunnuntaita vietetään kevätkaudella vielä maaliskuussa ja huhtikuussa. Sarka-sunnuntaina museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

2
helmi

Sarka etsii kesäkohdetta

Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2024 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.

Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseo Saran etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa ja sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla, kesälehdessä sekä lehdistötiedotteissa. Valintaan ei liity rahapalkintoa.

Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen, oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva ja sen on otettava vastaan vierailijoita. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä hakemuksen 29.2.2024 mennessä. Hakulomake löytyy Sarka-museon kotisivuilta.

Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2024.

Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo seitsemättätoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman perinnekeskus Oulaisista.

Lisätiedot ja hakemukset:

Elsa Hietala
amanuenssi
elsa.hietala@sarka.fi
02 7637 7012

20
joulu

Tonttupolku Kuokkalan museoraitilla 8.1. asti

Joulu-tammikuisella Tonttupolulla 11.12.-8.11. Kuokkalan museoraitilla (Kuokkalantie 14) on paljon nähtävää ja koettavaa! Tule kurkistelemaan, mitä jouluista löydät raitin museorakennusten ikkunoista. Tonttulakki päähän ja raitille! Tervetuloa yksin tai yhdessä virittäytymään joulutunnelmaan! Tule vierailulle päivänvalolla tai iltapimeällä – illalla kannattaa ottaa lyhty tai taskulamppu mukaan päivälläkin, jotta näet asetelmat tarkemmin. Alueelle on vapaa pääsy, rakennukset ovat suljettuja. Tonttupolku sopii kaiken ikäisille! Ota huomioon, että kulku kohteesta toiseen käy lumisia polkuja pitkin. Kaupan kuistin ovessa on postiluukku, johon voit jättää kirjeen Joulupukille. Kirjeet toimitetaan Korvatunturille. Tonttupolun toteuttajina ovat Tredun Lempäälän toimipisteen opiskelijat opettajineen. Tapahtuman järjestää Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut kumppaneinaan Lempäälä-Seura ja Sakkola-Museo.

Sisältöjä on myös QR-koodeissa.  https://tapahtumat.lempaala.fi/fi-FI/page/654a34833751d604e9ac3631

20
joulu

Jouluajan tapahtumat ja aukiolo Sarka-museossa

Joulu piilossa

Joulun ja vuodenvaihteen ajan Sarka-museon molemmissa perusnäyttelyissä on löydettävissä jouluisia esineitä ja asioita. Monet jouluperinteemme juontavat talonpoikaiseen joulunviettoon, jossa menneestä sadosta kiittäminen ja hyvien enteiden luominen tulevalle satokaudelle näyttelivät merkittävää osaa. Esittelyyn on toki päässyt moni uudempikin jouluperinne. Voit tutustua perinteisiin rauhassa näyttelyyn tutustumisen ohessa. Joululomaa viettävät koululaiset ja perheen nuoremmat voivat lisäksi etsiä perinnepisteiden lähelle kätketyt sydämet ja niiden kirjainvihjeet tehtävälapun avulla. Vihjesanan ratkaistuaan saa museon infosta pienen palkinnon! Joulu on piilossa 7.1. asti.

Myymälässä tapahtuu

Vielä tällä viikolla ehtii tekemään hyviä joululahjaostoksia museomyymälä Muurikissa. Kun ostostesi yhteissumma ylittää 40 euroa, saat kassalla 15 % alennuksen! Tarjous on voimassa 22.12. asti.

Joulun välipäivinä 27.-29.12. museon aulassa on tarjolla poistokirjoja. Tervetuloa tekemään harvinaisia löytöjä!

Joulun ajan poikkeusaukiolot

Museo on avoinna perjantaina 22.12. klo 10-14, jolloin myös kahvila palvelee. Huomioithan, että kyseisenä perjantaina ei ole tarjolla lounasta!

Museo on suljettu jouluna la 23.12. – ti 26.12. sekä vuoden vaihteessa la 30.12. – ma 1.1. Myös loppiaisena 6.1. museo on suljettu.

10
marras

15.11. Ruokakeskiviikko 1700-luvun tyyliin Sarka-museossa

1700-luvulla suomalaisessa ruokakulttuurissa tapahtui merkittäviä muutoksia. Kehittyvä ja laajentuva maailmankauppa toi Suomeenkin asti monia kaukomaiden antimia, kuten riisiä ja sitruunoita. Uutuutena ruokapöytään tuli peruna. Sokeri, kahvi, tee ja kaakao tekivät maihinnousun Suomeen ja tulivat jäädäkseen. Mausteiden valikoima moninaistui, ja niitä käytettiin runsaasti. Monet suomalaisen joulupöydän perinteiset jouluherkut juontavat juurensa 1700-luvun eksoottisiin herkkuihin.

Uusia makuja kokeiltiin aluksi ennen muuta säätyläisten piirissä, ja monista Suomen kartanoista on jäänyt ruokareseptejä kertomaan nykyihmiselle entisajan ruokakulttuurista. Marraskuun Ruokakeskiviikkoa tulee alustamaan tutkija Yrsa Lindqvist, joka on mukana Svenska litteratursällskapet i Finlandin Historiska receipt -hankkeessa. Illan kuluessa kokeillaan, miten yli kaksisataa vuotta vanhat reseptit toimivat tämän päivän keittiössä.

Marraskuun Ruokakeskiviikko järjestetään keskiviikkona 15.11. klo 18 Sarka-museon Aitta-tilassa. Illasta peritään 5 euron materiaalimaksu.

Ilmoittaudu ma 13.11. mennessä sanna.kiertonen@sarka.fi tai 02 7637 700.

10
marras

Eurooppalainen Laatumerkki Nuorisokeskus Marttiselle

Nuorisokeskus Marttinen Virroilla on opetus- ja kulttuuriministeriön valvoma ja tukema valtakunnallinen nuorisokeskus. Nuorisokeskus on 30 toimintavuotensa kehittynyt korkeatasoisena ja osaavana, nuorisotoimialaa monipuolisesti palvelevana keskuksena, ottaen roolia niin alueellisena, valtakunnallisena ja kansainvälisenä nuorisotyönkentän toimijana. Euroopan Neuvoston nuorisoyksikön ohjausryhmä (CDEJ) on 23.10.2023 kokouksessaan myöntänyt jatkoa viideksi vuodeksi (2022–2026) Marttisen vuonna 2018 saamalle eurooppalaisen laatumerkille nuorisokeskuksille (Quality Label for Youth Centres), tunnistaen Marttisen ylläpitäneen ja kehittyneen Euroopan neuvoston asettamien kriteerin toteutumisessa toiminnassaan ja rakenteissaan. Marttinen on yksi neljästätoistä laatumerkin kriteerit täyttävistä nuorisokeskuksista Euroopassa. 

Laatumerkin myöntänyt nuorisoyksikkö on osa Euroopan neuvoston Demokraattisen osallistumisen pääosastoa, joka kuuluu Euroopan neuvoston Demokratian ja ihmisoikeuksien pääosastoon (”DGII”). Yksikkö laatii suuntaviivoja, ohjelmia ja oikeudellisia välineitä yhtenäisten ja tehokkaiden nuoriso-ohjelmien kehittämiseksi paikallisella, kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. 

Se tarjoaa rahoitusta ja koulutuksellista tukea kansainvälisille nuorisotoimille, joiden tavoitteena on edistää nuorten kansalaisuutta, nuorten liikkuvuutta ja ihmisoikeuksien, demokratian ja kulttuurisen monimuotoisuuden arvoja. Tavoitteena on tuoda yhteen ja levittää asiantuntemusta ja tietoa nuorten eurooppalaisten elämäntilanteista, toiveista ja ilmaisukeinoista.  

Laatumerkin jatkoarviointi Marttisessa tehtiin kuluvan vuoden huhtikuussa, jolloin laatumerkin arviointiryhmä vieraili Marttisessa tavaten henkilökuntaa ja keskustellen laatumerkille aiemmin annettujen kehittämiskohteiden toteutumisesta. Laatumerkkiin liittyvillä 15 kriteerillä on useita alakohtia, joten tarkasteltavia asioita oli yhteensä 44. Arvioinnin aikana tarkasteltiin mm. sitä, mitä, miten ja minkä vuoksi Marttisessa tehdään nuorisotyötä, minkälaisiin arvoihin toiminta perustuu ja minkälaisia pedagogisia työmuotoja käytetään ja miten Marttinen tekee yhteistyötä muiden nuorisotoimialan toimijoiden kanssa.  

Arviointiryhmä laatii vierailusta raportin, jonka pohjalta kehittämistyö jatkuu edelleen. Suullisessa palautteessaan arviointiryhmä toi esiin Marttisen vahvuuksia, joita on mm. sen monipuolinen toiminta, toimivat ja upeat puitteet, pedagoginen osaaminen ja sidosryhmäyhteistyö, jonka avulla kehitetään nuorisotyötä sekä strateginen kehittäminen, hyvä johtaminen ja motivoitunut henkilökunta. Kehittämisen kohteita löytyi tietenkin myös liittyen mm. kasvatusmateriaalin dokumentointiin. Ryhmä toivoo myös edelleen aktiivista otetta yhteistyöhön nuorisojärjestöjen kanssa. Keskuksen toiminnan kansainvälistäminen ja Euroopan Neuvoston arvojen esiin nostaminen on laatumerkkityön keskeinen asia, johon Neuvostosta on saatu apua ja tukea mm. opintovierailujen ja materiaalien muodossa.   

Marttinen on ylpeä saavutuksestaan ja jatkaa sitoutumistaan laadukkaan nuorisotyön tarjoamiseen nuorille sekä nuorisotyön kehittämiseen. Tämä tunnustus vahvistaa Marttisen asemaa merkittävänä toimijana kansainvälisellä nuorisotyön kentällä. 

Nuorisokeskus Marttinen haluaa ennen kaikkea kutsua nuoria ja myös muita toimijoita avoimesti mukaan osallistumaan kehittämiseemme, nyt ja tulevaisuudessa. Nuoret tietävät parhaiten mitä pitäisi tehdä, ja millaisia asioita tulisi alueellamme kehittää jatkossa – tähän Nuorisokeskus Marttinen uskoo ja tekee työtään tällä ajatuksella. 

Lisätietoja:  

Nuorisotyön koordinaattori Sami Sorjonensami.sorjonen@marttinen.fip.044 715 1953 

Nuorisotyön koordinaattori Antti Korhonenantti.korhonen@marttinen.fip.044 715 1917 

Nuorisopalvelupäällikkö Sanna Järvensivusanna.jarvensivu@marttinen.fip.044 715 51926 

Toimitusjohtaja Katariina Sallomykatariina.sallomy@marttinen.fip.044 715 1922 

9
syys

16.9. Sadonkorjuujuhlat Röölän satamassa

Lauantaina 16.9. Sadonkorjuujuhlat Röölän satamassa klo 10-15. Jo viidettä kertaa järjestettävillä markkinoilla juhlitaan saariston ahertajia, maanantimia ja kädentaitotuotteita. Ruokakummi Lassi Lähteenmäki juontaa sekä tuttuuun tapaan kylän muusikot loihtii hyvän tuulen musiikkia; Kaitsu, Ella, Jyrki ja Tapsa. Pääosassa on myynnissä olevat sadonkorjuutuotteet. Kalatalousministerinä tunnettu kalastaja Janne Rautio opastaa tuntemattomienkin kalojen salaisuuksiin.