Ajankohtaista

25
huhti

Suositut kyläkeskiviikot saataville nettiin

Suomen maatalousmuseo Saran paljon kyseltyjä kyläkeskiviikkojen luentodioja on jatkossa mahdollista tarkastella ja ladata kotikoneelle pdf-muodossa museon nettisivujen kautta. Uusia kyliä lisätään nettisivuille vähitellen sitä mukaa, kun aineistoa saadaan valmiiksi. Tällä hetkellä saatavissa on seitsemän kylän diat luentosarjan alkupäästä. Kylien diat löytyvät Saran nettisivuilta verkkoaineistoista oman linkkinsä takaa tai näppäilemällä osoitteeksi: www.sarka.fi/kylakeskiviikot

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Kesätauolle jääneet kyläkeskiviikot jatkuvat jälleen syksyllä 2019 uusin kylin. Luentosarjassa ollaankin jo loppusuoralla, sillä jäljellä on enää kahdeksan loimaalaista kylää, joihin ei olla vuosien varrella vielä tutustuttu.

10
huhti

Suomen maatalousmuseo Saran huhtikuun kyläkeskiviikkona tutustutaan Suutarlan ja Vuolteen kyliin

Suomen maatalousmuseo Saran huhtikuun kyläkeskiviikossa 17.4. klo 19 otetaan käsittelyyn kaksi pientä alastarolaista kylää: Suutarla ja Vuolle. Oppaana kylien historiaan toimii näyttelyamanuenssi Iina Wahlström.

Suutarlassa oli kaksi kantataloa: Kalanen ja Tapio. Naapurikylän Vuolle puolestaan oli yksinäistalo, joka toimi Turun jalkaväkirykmentin Loimaan komppanian kapteenin puustellina. Suutarlassa ja Vuolteessa elettiin pienten kylien tyypillistä, melko rauhallista elämää. Vuonna 1869 tapahtui Suutarlan Tapion tilan mailla kuitenkin yksi surullisimmista alastarolaisen historian rikoksista. Kyläkeskiviikossa kuullaan paitsi kylien kehityksestä myös tästä dramaattisesta tapahtumasta.

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Suutarlan ja Vuolteen kylät päättävät kevään 2019 luentosarjan. Kesätauon jälkeen kyläkeskiviikot jatkuvat jälleen syksyllä uusin kylin. Kyläkeskiviikot ovat kaikille avoimia tilaisuuksia.

3
huhti

Vuoden 2019 kesäkohteeksi Kaiturin tila Maskusta

Suomen maatalousmuseo Sarka on valinnut vuoden 2019 kesäkohteeksi Kaiturin tilan Maskussa, Varsinais-Suomessa. Tilan vanhat ja asiantuntevasti kunnostetut rakennukset huokuvat maaseudun historiaa, josta riittää myös monia tarinoita kerrottavaksi. Tila on yksityiskoti, johon vierailijoilla on mahdollisuus tulla tutustumaan kesäisin opastusaikoina ja tilauksesta vuoden ympäri. Kauniin ympäristön lisäksi tilalla ovat esillä maatilan eläimet, lehmät, lampaat, kanat, siat ja kanit.

Kaiturin tilalla tehdään ansiokasta työtä maaseudun ja sen historian elävöittämiseksi. Ympäristö on täynnä perinnettä, mutta katse on vankasti tulevaisuuteen. Yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään aktiivisesti lastenkirjallisuuden ja lukuharrastuksen tukemiseksi ja esilletuomiseksi. Tästä esimerkkinä tuttujen lastenkirjojen maailmaan sisustetut luhtiaitan huoneet sekä lukulehmätoiminta. Toiminnassa korostuvat vahvasti myös ekologiset arvot maatalouden realiteetteja unohtamatta.

Sarka valitsi kesän etänäyttelynä toimivan Kesäkohteen nyt kahdettatoista kertaa. Kesäkohteen valinnan tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen arvostusta sekä tuoda esiin maaseudun arvokkaita kohteita, hienoja kokoelmia ja hyvin hoidettuja historiallisia ympäristöjä.

Kesän 2019 opastusajat Kaiturin tilalla: 24.6.-2.8. ma-pe klo 10, 12 & 14. Opastuksille ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Keskiviikkoisin on keittolounas klo 11-15. Lisäksi sunnuntaina 21.7. klo 12-16 pidetään vanhojen menopelien kokoontumisajot ja silloin on myös kyläyhdistyksen kahvila. Pääsymaksu 6 €/hlö tai 20 €/4 hlöä, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

www.kaiturintila.fi

Lisätietoja:

Suomen maatalousmuseo Sarka:
amanuenssi Elsa Hietala
elsa.hietala@sarka.fi
(02) 7637 7012

Kaiturin tila:

emäntä Marjukka Kulmala
marjukka.kulmala@kaiturintila.fi 
050 524 3278

22
maalis

Sarka-sunnuntai 31.3: Ennen koneita -näyttelyn kokoelman historiaa

Sarka-sunnuntaina 31.3. Suomen maatalousmuseo Sarassa on mahdollisuus tutustua maaliskuussa avautuneen Ennen koneita -näyttelyn esinekokoelman vaiheikkaaseen historiaan. Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström kertoo kokoelman alkuvaiheista, Viikin maatalousmuseon historiasta ja Ennen koneita -näyttelyn synnystä. Esitelmä pidetään klo 13 alkaen uuden näyttelyrakennuksen opetustila Aitassa. Esitelmän jälkeen tutustutaan näyttelyamanuenssin johdolla näyttelyyn.

Suomen maatalousmuseo Sarassa maaliskuun alussa avattu Ennen koneita -näyttely perustuu toimintansa lopettaneen Viikin maatalousmuseon kokoelmaan, joka siirtyi kesällä 2018 Sarkaan. Kokoelman juuret ovat 1890-luvulla, jolloin professori Gösta Grotenfelt aloitti innostuneen ja aktiivisen maatalousesineiden keruutoiminnan Mustialassa. Historiansa aikana kokoelma on läpikäynyt monia vaiheita: se on karttunut, painunut unholaan, järjestetty museoksi ja lähes tuhoutunut.

Kuukauden viimeinen sunnuntai on Sarka-museolla Sarka-sunnuntai, jolloin järjestetään erityistä ohjelmaa esimerkiksi luentojen, työpajojen tai teemaopastusten muodossa. Museon näyttelyihin on Sarka-sunnuntaina vapaa pääsy.

Sarka-sunnuntai 31.3.
Iina Wahlström:
Kahdesti pelastettu – Ennen koneita -näyttelyn kokoelman historiaa
Työpajatila Aitassa klo 13 alkaen

Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 Loimaa
p. (02) 763 7700
info@sarka.fi
www.sarka.fi

12
maalis

Sarka-museon Kyläkeskiviikko 13.3: Ypäjänkylä

Suomen maatalousmuseo Saran Kyläkeskiviikko-luentosarjassa on keskiviikkona 13.3. klo 19 vuorossa Ypäjänkylä. Kylän vaiheista kertoo museon seminaari- ja kokoustila Riihessä amanuenssi Elsa Hietala.

Pinta-alaltaan suuri Ypäjänkylä oli 1500-luvulla myös talomäärältään Loimaan suurin. Kylässä oli jo varhain useita vesimyllyjä ja oma saha. Isojaossa todettiin kylällä olevan talojen määrään nähden liikaa maata ja tilanne ratkaistiin jakamalla taloja kahtia. Osa näistä jaetuista taloista ei koskaan kehittynyt toimiviksi tiloiksi.

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Kyläkeskiviikkojen kevätsarjassa vuorossa ovat vielä huhtikuussa Suutarlan ja Vuolteen kylät, joiden jälkeen luentosarja jää kesätauolle ja jatkuu jälleen syksyllä uusin kylin. Kyläkeskiviikot ovat kaikille avoimia tilaisuuksia.

Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383
32200 LOIMAA
puh. (02) 763 7700
info(at)sarka.fi
www.sarka.fi

27
helmi

Sarka etsii kesäkohdetta, hakuaikaa pidennetty

Sarka etsii edelleen kesäkohdetta ja hakuaikaa on pidennetty viikolla, joten hakemukset tulee toimittaa Sarkaan 8.3. mennessä. Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2019 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.

Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseon etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa, sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla ja kesälehdessä sekä lehdistötiedottein. Valintaan ei liity rahapalkintoa. Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen ja oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen 8.3.2019 mennessä Suomen maatalousmuseo Sarkaan. Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on. Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2019. Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo kahdettatoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Riuttalan Talonpoikaismuseo Kuopion Karttulassa.

Lisätietoja:
Elsa Hietala
elsa.hietala@sarka.fi
p. (02) 7637 7012

12
helmi

Uusi jäsen Museoraittiin!

Museoraitti-museot ovat saaneet uuden jäsenen, kun Annalan kotiseutumuseo Pyhäjoelta liittyi joukkoomme. Tervetuloa!!!

12
helmi

Sarka etsii kesäkohdetta

Suomen maatalousmuseo Sarka etsii yhteistyökumppanikseen kesän 2019 kesäkohdetta. Kesäkohteena voi toimia ei-ammatillisesti hoidettu museo, kokoelma tai muu vastaava kohde. Sen tulee aihepiiriltään käsitellä maatalouden tai maaseudun historiaa tai nykyaikaa. Tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta.

Kesäkohde toimii Suomen maatalousmuseon etänäyttelynä yhden kesän ajan. Kesäkohde saa tarvittaessa maatalousmuseolta neuvoja ja vinkkejä toimintaansa, sen toimintaa esitellään mm. Saran verkkosivuilla ja kesälehdessä sekä lehdistötiedottein. Valintaan ei liity rahapalkintoa.

Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen ja oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti. Kohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Kesäkohteeksi voi hakea lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen 1.3.2019 mennessä Suomen maatalousmuseo Sarkaan. Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on.

Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2019. Suomen maatalousmuseo Sarka hakee kesäkohdetta nyt jo kahdettatoista kertaa. Viime vuonna kesäkohteeksi valittiin Riuttalan Talonpoikaismuseo Kuopion Karttulassa.

Lisätietoja:
Elsa Hietala
elsa.hietala@sarka.fi
p. (02) 7637 7012

12
helmi

13.2. Kyläkeskiviikko Sarka-museolla

Helmikuun kyläkeskiviikossa 13.2. klo 19 tutustutaan Pahikaisten kylään. Kylän historiaan johdattelee Kirsi Laine. Pahikainen on kolmen kantatalon – Iitan, Norrin ja Sipilän – muodostama kylä Niinijokivarressa. Kulkijoita kylään toi kirkkotie, joka kulki Pahikaisista Kertunmäen kautta kirkolle. Toisaalta liikkumisen hankaluudetkin olivat pahikaislaisille tuttuja toisella puolella jokea sijainneen pellon vuoksi. Kyläkeskiviikossa tutustutaan Pahikaisten elämänmenoon 1700-luvun jälkipuolella ja seurataan kylän kehitystä aina 1900-luvulle asti.

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Myöhemmin keväällä tutustutaan vielä maaliskuussa Ypäjänkylän sekä huhtikuussa Suutarlan ja Vuolteen kyliin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

11
tammi

Maitoaiheinen taidenäyttely Suomen Maatalousmuseo Sarassa

Kuuden taiteilijan muodostama Taivasalla -ryhmä on tarttunut maitoteemaan erilaisilla tekniikoilla ja työtavoilla. Näyttely koostuu mm. akvarelleista, akryylitöistä, hiilimaalauksista, tussipiirroksista, maalauksista käsintehdylle paperille sekä sarjakuvista.

Kaikissa näyttelyn töissä käsitellään tavalla tai toisella maitoa. Erilaiset lähestymistavat luovat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Maitoa lypsetään, ja se on energian lähde. Kuljetaan paimenessa ja työskennellään navetassa. Maidon konkreettiset ja symboliset merkitykset kuvastuvat niin tässä ajassa kuin ”ennen vanhaankin”.

Varsinaissuomalaisen Taivasalla –ryhmän muodostavat Nanna Jalkanen, Erja Ketamo, Arja Maarit Puhakka, Pirkko Siivonen-Takku, Eija Tähkäpää ja Paula Vierikko.

Nanna Jalkasen työt ovat tulkintoja Johannes Vermeerin Maitotyttö maalauksesta vuodelta 1658. Työt ovat osa ”A Dream of Vermeer’s Milkmaid” -sarjaa. Maito näyttäytyy näissä töissä yhtä aikaa arkisena sekä universaalina elämänvoimana. Erja Ketamo puolestaan lähestyy maitoon liittyviä asioita ja esineitä hiilimaalauksin.

Arja Maarit Puhakalta nähdään näyttelyssä mm. Maito –sarja, jossa hän kuvaa karjakkona toiminutta kasvatusäitiään. Teosten pohjana ovat syanotypia –menetelmällä siirretyt valokuvat, joita Puhakka on työstänyt eteenpäin piirtämällä ja maalaamalla. Myös Paula Vierikon teosten taustalla löytyy äidin tarinoita ja kertomuksia mm. paimenessa olosta. Vierikko on siirtänyt tarinat sarjakuvataiteeksi.

Pirkko Siivonen-Takun lähtökohta näyttelyyn on ollut lehmä tänä päivänä ja ennen. Hänen dokumentaristiset akvarellinsa vievät katsojan mm. nykyaikaiseen navettaan. Eija Tähkäpään teoksissa maitoteema löytää muotonsa paperimassasta.

Maito -näyttely on esillä Suomen maatalousmuseo Saran seminaaritila Riihessä 14.1.-19.5.2019.