Ajankohtaista

19
loka

Kaksi merkittävää tunnustusta Nuorisokeskus Marttiselle

Tällä viikolla Virroilla sijaitseva Nuorisokeskus Marttinen on saanut kaksi merkittävää tunnustusta.

  1. Euroopan Neuvoston nuorisoyksikön ohjausryhmä (CDEJ) on 15.10.2018 kokouksessaan myöntänyt Nuorisokeskus Marttiselle Eurooppalaisen laatumerkin (Quality Label for Youth Centres), tunnistaen kaikkiaan 15 Euroopan neuvoston asettaman kriteerin toteutumisen Marttisen toiminnassa ja rakenteissa. Marttinen on kahdestoista laatumerkin kriteerit täyttävä nuorisokeskus Euroopassa.
  2. Nuorisokeskus Marttinen voitti sarjansa Luomu SM 2018 -kilpailuissa. Luomu SM 2018 voittajat julkistettiin 18.10.2018 klo 16.45 Luomu Elintarvikepäivässä Finlandia-talolla. Luomun SM titteleistä kilpailtiin viidennen kerran. Tänä vuonna haettiin eniten luomua käyttävien toimijoiden lisäksi eniten luomun osuuttaan lisänneitä. Nuorisokeskus Marttinen voitti sarjansa keskisuuri julkinen toimija. Marttiselle luomu- ja lähiruoka on ollut tärkeää jo pidemmän aikaa, Luomunportaat-ohjelmaan Marttinen liittyi vuonna 2008.

Lisätietoa palkinnoista: Nuorisokeskus Marttisen kotisivuilta.

Suomen maatalousmuseo Sarka ja Museoraitti-museot onnittelevat!

18
loka

28.10. Sarka-museolla askarrellaan syksyisiä ikkunakoristeita

 Lokakuun Sarka-sunnuntaina 28.10. Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää syksyisen työpajan, jossa askarrellaan värikäs vaahteranlehti-ikkunakoriste. Maksuton työpaja pyörii Riihi-tilassa klo 12-15.

Museon perusnäyttelyyn voi tapahtumapäivänä lisäksi tutustua omatoimisen Syksyn lehdet -museokierroksen kautta. Kierroksella tutkitaan tuttujen puulajien lehtiä ja tutustutaan syksyn töihin ennen vanhaan.

Sarka-museolla vietetään kuukauden viimeisenä sunnuntaina Sarka-sunnuntaita, jolloin museolla on erityistä ohjelmaa. Ohjelma vaihtelee luennoista kädentaitojen opetukseen ja pyöräretkiin. Sarka-sunnuntaina museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

10
loka

Syyslomalla 16.-28.10. Sarka-museossa tutkitaan syksyn lehtiä

Syystuuli puhaltaa syyslomaviikoilla 42-43 Sarka-museon sisälle joukon värikkäitä syksyn lehtiä. Niitä voi tulla etsimään museon perusnäyttelystä. Syksyn lehdet -kierroksella tutkitaan tuttujen puulajien lehtiä ja tutustutaan syksyn töihin ennen vanhaan.

Omatoimiselle kierrokselle pääsee pääsylipun hinnalla 16.-28.10.2018 museon aukioloaikojen puitteissa ti-su klo 10-17. Sarka-sunnuntaina 28.10. museolla askarrellaan lisäksi värikkäitä syksyn lehti -ikkunakoristeita.

Pääsyliput: aikuiset 6 €, koululaiset 2 €, opiskelijat ja eläkeläiset 4 €, alle kouluikäiset ilmaiseksi.

2
loka

18.10. Supersyysloman Seikkailupäivä Riuttalassa

Syysloman kunniaksi Riuttala avaa ovensa torstaina 18.10.2018 klo 10 -15. Luvassa on tilaa leikkiä ja seikkailla museoalueella. Kahvila Katrin Kammarj´palvelee kahvilatuotteiden ja pienen retkievään muodossa.

Seikkailla voi joko uusien vinkkivihkojen siivittämänä tai haastaa itsensä riihirastille… tiedä vaikka itse riihitonttu löytyy riihen uumenista.

Tervetuloa kaikki iloiset seikkailijat!

Riuttalan Seikkailupäivä on osa Kuopion Supersyyslomaviikon tapahtumia https://kuopionseinä.fi/supersyysloma/

2
loka

14. – 21.10. Riuttala esillä Kauppakeskus Matkuksessa

Riuttala on esillä syyslomalaisille kuvataidenäyttelyn muodossa 14. – 21.10.2018 Matkuksen kauppakeskuksessa. Näyttelyn avajaisia vietetään sunnuntaina 14.10 klo 11. Näyttely on avoinna aina kauppakeskuksen aukioloaikana sunnuntaihin 21.10. klo 18 saakka. Kauppakeskuksen toisessa kerroksessa olevan näyttelyn avajaisten yhteydessä lapsille on ohjattu toimintapiste klo 13 – 16, jolloin voivat pienet taiteilijat tehdä mm. liitupiirustuksia pohjustetuille päreille.

Näyttelyssä on esillä Riuttalasta kertovien valokuvien lisäksi Riuttalassa pidetyillä kuvataideleireillä syntyneitä teoksia. Kesän 2018 aikana Riuttalassa oli kaksi Siilinjärven kuvataideyhdistyksen ja Riuttalan Talonpoikaismuseon yhteistyönä järjestämää leiriä. Kuvataideleirin ohjaajana toimi kuvataideopettaja ja taiteilija Liisa Palosaari, joka on ollut myös suurena apuna näyttelyn käytännönjärjestelyissä. Valokuvat on tuotettu yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Sarkan kanssa. Nyt näyttelyssä olevat valokuvat ovat osa Sarkan Kesäkohde 2018 näyttelykokonaisuutta, joka oli kesän ajan esillä Sarkan kahvilassa. Näyttelyn mahdollistajana on myös Kauppakeskus Matkus, joka tarjoaa näyttelytilan toimijoille.

Lämpimästi tervetuloa!

14
syys

23.9. Sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelus Korteniemen perinnetilalla

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalla hiljennytään syystunnelmassa Sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelukseen sunnuntaina 23.9.2018 alkaen klo 14. Tilaisuutta varten kokoonnutaan Korteniemen tuvalle, josta sateen sattuessa siirrytään jumalanpalvelukseen riihelle, hyvällä säällä ollaan, metsäkirkossa, kansallispuiston 200-vuotiaan männikön keskellä.

14
syys

22.9. Pellavatalkoot Korteniemen perinnetilalla

Korteniemen perinnetilalla vietetään pellavannostotalkoita 22.9. klo 11-16. Tervetuloa!

14
syys

9.9. Leineperin Ruukin syystori

9.9.2018 klo 9-16 Leineperin Ruukin syystori. Kotoisia käsitöitä ja sadonkorjuun tuotteita.

29
elo

1.9. Köyrimarkkinat Sarka-museolla

Sadonkorjuun juhlaa vietetään maatalousmuseo Sarassa lauantaina 1.9. klo 10-14. Jo kymmenettä kertaa järjestettävillä Köyrimarkkinoilla on myynnissä runsas kattaus kotimaisia käsityötuotteita ja sadonkorjuun herkkuja. Nälän taltuttamiseksi tarjolla on sekä markkinaruokaa, että museon ravintolassa maistuvaa lounasta. Markkinoita siivittävät musiikillaan kansanmusiikkiyhtye Sukka Hukassa sekä Auranmaan riihiharmonikat. Alueella voi seurata muun muassa käpypitsin tekoa, sepän työtä ja muita työnäytöksiä. Työpajassa huovutetaan syksyisiä lehtiä ja markkinoilla on myös muuta mukavaa puuhaa lapsille. Tervetuloa!

29
elo

1.9. Nokkoskurssi Hinnerjoen kotiseutumuseolla

Nokkoskurssi La 1.9.2018 Klo 11-15. Kuitukäsittelyä.

Mukaan nokkosenvarsia, voi ottaa hivenen kuivattuja & tuoreita. Väline, jolla avata varsia esim. veitsi. Leikkuualusta.

Kurssimaksu 10,-
Ilmoittautuminen viljamianpaja@outlook.com