Eurajoen museot

Eurajoen museot sijaitsevat Irjanteen kirkon ja vanhan kirkkomaan vieressä, Eurajoen Faltun kosken kohistessa kirkonmäen itäpuolella. Museokokonaisuus sisältää kaikkiaan seitsemän erilaista osaa, jotka löytyvät samasta pihapiiristä. Eurajoen museot ovat Eurajoen kotiseutuyhdistyksen omistuksessa ja se ylläpitää myös museotoimintaa. Kirkonmäellä on myös Irjanteelle kartanoa suunnitelleen Åke Tottin muistokivi ja Suomen raivaajahevosten muistoksi esille laitettu puomi. Alueen viehättävä kylämiljöö henkii vanhan ajan tunnelmaa ja historiaa.

Kotiseutumuseo eli makasiini
Museotoiminta on alkanut Irjanteella 1963, kun kotiseutumuseo avattiin yleisölle. 1956 perustettu Eurajoen kotiseutuyhdistys sai manttaalikunnalta lahjoituksena Irjanteen kirkonmäellä sijaitsevan entisen lainajyvästömakasiinin ja siitä saatiin museolle sopiva tila. Makasiini on kaksikerroksinen ja siellä on esillä noin 2000 erilaista esinettä, liittyen kotitalouteen, kädentaitoihin ja erilaisiin käsityöläisammatteihin. Lisäksi yläkerran vitriineissä on kesäaikaan vaihtuvia näyttelyitä.

Maatalousmuseo
Kotiseutumuseon saatua hyvän vastaanoton, yhdistys päätti ruveta keräämään myös maatalousesineistöä. Talkoilla rakennettu maatalousmuseon ensimmäinen osa valmistui 1984. Museoon on tehty myöhemmin kaksi laajennusta ja päätyyn valmistui 1989 niin sanottu Munakarin huone, joka toimii nykyään apteekkimuseona. Maatalousmuseo on lähes 100 metriä pitkä ja siellä on esillä runsaasti vanhaa maatalous- ja karjatalousesineistöä sekä eri ammatteihin, kuten metsätöihin, kalastukseen ja sepän työhön liittyvää esineistöä. Isommista esineistä mainittakoon traktorien lisäksi höyrykone, Suomen ensimmäinen yhdistelmäkylvökone ja puukaasutraktori.

Asemuseo
Asemuseo avattiin yleisölle vuonna 1992 ja se sijaitsee maan alle rakennetussa tilassa. Esillä on myös muuta aiheeseen liittyvää pientä esineistöä, kuten ansoja ynnä muuta.

Munakarin huone
Huone on saanut nimensä Munakarin pojiksi kutsuttujen Suomisen kalastajaveljesten, Aarne (1909-1978) ja Martti Suomisen (1914-1983) mukaan. Huoneeseen on sijoitettu heidän jäämistöään, jonka Eurajoen kunta peri ja lahjoitti edelleen kotiseutuyhdistykselle.

Palokalustomuseo
Palokalustomuseossa on 24 paloruiskua ja muita palonsammutukseen liittyviä vanhoja esineitä. Kokonaisuus sijaitsee autenttisessa ympäristössään, eli Irjanteen kylän entisessä paloruiskuhuoneessa, joka on valmistunut vuonna 1908.

Koulumuseo
Koulumuseo sijaitsee samassa pihapiirissä maatalousmuseon kanssa, entisessä Irjanteen alakoulussa. Tiloihin on kalustettu yksi luokka, käsityöluokka sekä keittola. Monipuolinen esineistö on kerätty Eurajoen entisistä kansakouluista.

Apteekkimuseo
Eurajoella apteekkarina toiminut Raija Hakola lahjoitti Eurajoen apteekin vanhaa esineistöä ja kalusteita kotiseutuyhdistykselle museon perustamista varten. Museo perustettiin 2009 ja se sijaitsi aluksi Eurajoen Kirkonkylässä, mutta avattiin Irjanteella uusissa tiloissa 2023. Sen kokoelma sisältää laajan apteekkitavaramäärän ja on ainoa laatuaan Satakunnassa. Tila on kalustettu 1940-50-luvun apteekiksi, vaikka osa esineistä on sitä vanhempia tai hieman uudempia.

Aukioloajat ja hinnat

Avoinna:
26.5.-18.8.2024 välisenä aikana sunnuntaisin klo 12-18.
Heinäkuussa 1.7.-26.7.2024 ma-pe klo 12-18.

Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä esimerkiksi ryhmämatkan varauksista!

Pääsymaksut:
Aikuiset 5 €
Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Opastukset:
Opastetut kierrokset hinnoitellaan erikseen.


Tapahtumat 2024

26.5.2024 klo 12 alkaen Eurajoen museoiden avajaiset
Museoihin on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna klo 18 saakka. Virkistykseksi avajaisissa on myynnissä perinteistä pitovelliä 3€/ annos. Samalla on myös mahdollista ostaa paikan päällä jauhettua kahvia.

Avajaisissa on esillä museoajoneuvoja ja lapsille sekä muillekin halukkaille on mahdollisuus tutustua koulumuseossa siihen, millaista vanhan ajan koulunkäynti oikein oli. Saman aikaisesti samassa pihapiirissä on Esterin kylätuvalla kylätapahtuma, jossa on muun muassa buffetti, erilaisia myyntikojuja ja keppihevoskisat lapsille.

Tervetuloa viettämään mukavaa kevätpäivää Irjanteelle!

Sijainti ja yhteystiedot

Eurajoen museot ovat valtatie 8:n tuntumassa Rauman ja Porin välillä Irjanteen kylässä, jossa on myös toiminnassa oleva Satakunnan vanhin puukirkko. Valtatieltä museoalueelle on noin 7 km ja Eurasta noin 30 km.

Eurajoen museot
Kaukomäentie 2 (Irjanteen kirkonmäki)
27110 Eurajoki

Tiedustelut
Puhelin 044 312 4216, Eurajoen kunnan matkailutoimi
Puhelin 044 991 0075, Leena Falttu

Katso myös
Museon tietoja Eurajoen kunnan sivuilla
Eurajoen kotiseutuyhdistyksen sivut
Eurajoen kotiseutuyhdistys FacebookissaPalvelut

Heinäkuun aukioloaikojen puitteissa Esterin kylätuvassa (jokirannassa sijaitseva entinen koulumuseo) on avoinna kesäkahvila. Ryhmävierailujen yhteyteen on mahdollista varata erikseen pullakahvit.

Vierailut Eurajoen museoille on myös mahdollista kohdistaa mielenkiintonne mukaan kaikkien museorakennusten sijasta yhteen museokohteeseen, esimerkiksi koulumuseoon.