15.2. Kyläkeskiviikko Sarka-museossa

Kyläkeskiviikossa poikkeuksellisten piirteiden Koski

Helmikuun kyläkeskiviikossa 15.2. klo 19 lähtien tutustutaan Kosken kylään Sarka-museon seminaaritila Riihessä. Matkaoppaana kylän historiaan toimii museolehtori Kirsi Laine.

Loimijoen varressa sijaitsevan Kosken kylän nimi voi hämmentää: joen tasaisessa virtauksessa kun ei ole enää tietoakaan kylän nimen mukaisesta Koskesta. Ihmeelliseltä tuntuu myös, miten joen rannasta kohti Lampisuota lähtevällä kapealla kaistaleella on voinut sijaita suuri seitsemän talon kylä. Talojen määrän mahdollistivat Lampisuon takana auenneet laajat metsä- ja niittymaat. 1700-luvun lopulta alkaen takamailta saivat elantonsa myös lukuisat torpparit.

Alastaron ja Kojonkulman välissä olevan Kosken kylän historiaan liittyy monien poikkeuksellisten piirteiden lisäksi tarina jos toinenkin. Kyläkeskiviikossa selviää mm. miksi Pesson isäntä menetti väkivaltaisesti henkensä ja miksi työkaluja piilotettiin niittylatoihin.

Sarka-museon kyläkeskiviikkojen sarjassa tutustutaan Loimaan historiaan kylä kerrallaan kerran kuussa keskiviikkoisin. Kosken jälkeen käsittelyyn tulevat 15.3. Karsattila ja 19.4. Männistö.

Comments are closed.