16.10. Kyläkeskiviikko Sarka-museossa: Vännilä

Lokakuun Kyläkeskiviikkona 16.10 tutustutaan Vännilän kylän vaiheisiin. Kylän historiaan johdattelee seminaaritila Riihessä klo 19 alkaen museolehtori Kirsi Laine.

Esitelmässä tutustutaan kylän talojen ja torppien elämään 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Matkalla kierrellään kylän pelloilla ja niityillä, mutta myös käräjätuvissa ja Turun kauppapaikoilla. Erityisesti runsaat metsävarat ja monessa mukana olleet isännät ovat olleet Vännilälle historian saatossa luonteenomaisia seikkoja. Esitelmässä selviää, miksi Vännilän isojaossa nostettiin arpalippuja hatusta ja miksi Erkki Brusila lähti 1600-luvulla ajamaan alastarolaisten asiaa Tukholmaan. Ratsumiesten matkassa pistäydytään Saksassa asti.

Kyläkeskiviikoissa tutustutaan isojakokarttojen avulla loimaalaiskylien historiaan. Syksyllä 2019 tutustutaan vielä marraskuussa Juvan ja Pispalan kyliin.

Suositussa luentosarjassa alkaa loppusuora jo häämöttää, sillä Vännilän jälkeen jäljellä on enää viisi kylää, joihin ei vuosien varrella ole vielä tutustuttu! Luentosarja jatkuu kevään 2020 ajan, ja viimeisellä luentokerralla tutustutaan uudelleen yhteen yleisön valitsemaan suosikkikylään. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

https://www.sarka.fi/kylakeskiviikot-2/

Comments are closed.