Pellavapäivä Korteniemessä 19.9.

Korteniemen perinnetilan tämän kasvukauden tapahtumat päättyvät perinteisiin pellavatalkoisiin riihessä lauantaina 19.9.2015 kello 11-16.

Pellava on käynyt läpi monta työvaihetta ennen pellavapäiviä: kylvö, kitkeminen, nyhtö, rohkiminen, liotus ja kuivatus riihessä. Pellavapäivänä kuivat pellavakimput loukutetaan, lihdataan ja häkilöidään ilman kiirettä ja mukavalla porukalla. Monet työt kuulostavat oudoilta, mutta iloisella asenteella ja viitseliäisyydellä pärjää. Hommaa voi seurata sivustakin, mutta talkoisiin osallistuminen palkitsee.

Jos haluaa oppia pellavakuitujen käsittelyä kannatta pukeutua reiluihin työvaatteisiin ja laittaa vaikkapa huivi päähän. Pellavatalkoissa on perinteisesti työskennelty sekasakein. Perinteisesti miehet ovat paukuttaneet loukkuja ja naiset ovat viimeistellet työn lihdoin ja häkilöin. Pellavan käsittelyssä näkee työnsä tuloksen nopeasti ja riihilämpimiä pellavia päästään päivän aikana myös kehräämään. Talkoissa loukutettavat ja lihdattavat pellavat on muutaman vuoden takaa, koska tämän vuoden sato on hitaan kasvun takia vasta kerätty. Sitä päästään jalostamaan kuiduksi ja langaksi vasta ensi vuonna.

Pellavapäivänä Korteniemen tuvassa on myytävänä naapurin emännän laittamaa ruokaa ja kahvia. Pellavan pölyt pestään savusaunan löylyissä. Tapahtumaan ja yhteiseen saunaan on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Comments are closed.