Saran Ruokamuseo vierailee Turussa Forum Marinumissa 29.9.–15.11.2020

Miten suomalaiset saivat ruoan pöytään ja miten siihen suhtauduttiin sata vuotta sitten? Tämän kehityskaaren juurille johdattaa ”Leipää, piimää ja suolakalaa – näyttely ruoasta, sadonkorjuusta ja säilönnästä” Turussa, Forum Marinumin Kruununmakasiinissa.

Reilu sata vuotta sitten valtaosa suomalaisista tuotti itse oman ruokansa eli he kylvivät ja puivat viljan, lypsivät maidon, teurastivat eläimet, kirnusivat voin, panivat oluen, valmistivat makkarat ja juustot sekä säilöivät eri tavoin eri raaka-aineet. Näyttely tutustuttaa näihin maatilan töihin johdattaen museokävijät samalla maatalousyhteiskunnan sadonkorjuuseen, ruoantuotantoon ja makumaailmaan.

Näyttelyssä kävijä pääsee pohtimaan, miltä menneiden vuosisatojen arki maistui ja mitä voisimme kenties oppia entisaikojen suhtautumisesta ruokaan. Näyttelyssä on esillä valokuvia sadonkorjuukauden eri työvaiheista, sekä ruoantuotannossa ja -valmistuksessa käytettyä esineistöä juustokehistä ja oluttynnyreistä perunalastaan ja makkarasarviin.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen maatalousmuseo Saran Ruokamuseo ja Turussa sijaitseva merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo Forum Marinum. ”Kaksi valtakunnallista vastuumuseota heittäytyi ennakkoluulottomaan yhteistyöhön. Peltotyöt ja merenkulku voidaan nähdä toisiinsa liittyvinä aihepiireinä, toisaalta niissä on omat vastakkaisuutensa. Yhteistyön kantavana teemana on kuitenkin ruoka, joka puolestaan koskettaa kaikkia” luonnehtii Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala. ”Ruoka yhdistää ihmisiä ja museoita,” toteaa Suomen maatalousmuseo Saran johtaja Sami Louekari näyttelyn taustoista.

Näyttely on esillä 15.11.2020 asti.

Suomen maatalousmuseo Saran asiantuntijat järjestävät yleisölle avoimia vartin tietoiskuja näyttelyssä viikolla 42. Tietoiskut pidetään keskiviikkona, torstaina ja perjantaina, ja ne alkavat klo 16.

Forum Marinum
Linnankatu 72, 20100 Turku
P. (02) 267 9511

Talvikaudella avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10–18.

Comments are closed.