8.9. Kulttuuriympäristöpäivä Korteniemen perinnetilalla

Korteniemen perinnetilalla vietetään kulttuuriympäristöpäivää sunnuntaina 8.9.2019 kello 11-17. Kulttuuriympäristöpäivänä tilalla pääsee oppimaan biohiilen valmistamista ja korjaamaan tilan satoa riihipuinnin merkeissä. Riihessä kuivattu mustakaura puidaan varsoilla päivän aikana. Vilja myös viskuroidaan käsikäyttöisellä viskurilla. Työhön ovat tervetulleita kaikki halukkaat, ennakkotaitoja ei tarvita, sillä tilan väki opastaa mielellään. Päivän ajan Korteniemen tuvassa on myytävänä keittoa, kahvia ja leivonnaisia.

Korteniemen perinnetilan pihapiiri rakennuksineen, puutarhoineen ja viljelyksineen on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Tilalla eletään edelleenkin 1910-luvun mukaisesti. Perinteinen taide ja viihde on tilalla pienessä roolissa, mutta kansankulttuuri ja talkooperinne elää ja voi hyvin. Pue sunnuntaina työvaatteet päälle ja tule mukaan yhteiseen tekemiseen kulttuuriympäristömme hyväksi.

Kulttuuriympäristöpäivänä tilalla pääsee oppimaan biohiilen valmistamista. Hiilen teon lomassa Pekka Koivukunnas kertoo biohiilen valmistuksesta ja sen merkityksestä maaperään ja ilmastoon. Hiiltä on maaperässämme esimerkiksi kaskeamisen ja metsäpalojen seurauksena. Hiili lannoittaa ja suodattaa sekä estää hiilidioksidin vapautumista ilmakehään. Biomassaan sitoutunut hiilidioksidi voidaan varastoida hiilen muodossa maaperään sadoiksi tai jopa tuhansiksi vuosiksi. Korteniemessä on asuttu jo kivikaudella, siis tuhansia vuosia sitten, joten hiili ja sen valmistus sopivat erinomaisesti tilalle.

Lisätietoja

Korteniemen perinnetila

Liesjärven kansallispuisto

Comments are closed.